Zorgwekkende ongevallencijfers 50-plussers met e-bike: VVN komt met campagne

LICHTENVOORDE – Veilig Verkeer Nederland (VVN) lanceert een nieuwe campagne die zich richt op de verkeersveiligheid van 50-plussers. Hiermee reageert VVN op de zorgwekkende ongevallencijfers onder deze groep. Educatie voor deze doelgroep is een essentieel speerpunt voor VVN en wil hiermee het aantal verkeersongevallen onder 50-plussers verminderen, hen beter informeren over verkeersveiligheid en activeren om veilig over straat te gaan.

Het aanbod omvat een breed scala aan initiatieven, waaronder tips en hulpmiddelen, VVN Opfriscursussen (online en op locatie) en de VVN Opfrisquiz over verkeersregels. De educatieve initiatieven worden ondersteund door een nieuwe radio- en tv-commercial. In deze sympathieke commercial zien we André, die laat zien dat ervaren bestuurders, met jaren aan rijervaring, vaak onbewust op de ‘automatische piloot’ rijden. VVN wil hiermee op een positieve manier het belang van bewuste en veilige deelname aan het verkeer onderstrepen. De commercial legt de nadruk op de e-bike, gezien het veelvuldige gebruik door 50-plussers en het feit dat er onder deze groep relatief veel fietsongevallen gebeuren. Daarnaast worden ook andere vervoermiddelen belicht, om een realistisch beeld te schetsen van het veranderende verkeerslandschap.

Alarmerende cijfers vragen om actie

De noodzaak voor deze campagne wordt onderstreept door recente statistieken over dodelijke verkeersongevallen in 2023, gepubliceerd door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Vorig jaar kwamen 270 fietsers om in het verkeer, waarvan 213 ouder waren dan 50 jaar (79%). De meesten reden op een elektrische fiets. Hoewel het positief is dat 50-plussers langer actief blijven fietsen, is het zorgwekkend dat een aanzienlijk aantal van de dodelijke ongelukken eenzijdige ongevallen betrof; 38 procent van de verongelukte fietsers van 75 jaar of ouder had geen botsing met een ander voertuig (CBS, 2024).

Ook uit de VVN Flitspeiling (2023) blijkt dat fietsongevallen blijven toenemen, terwijl het gebruik van de e-bike stagneert. Veilig Verkeer Nederland hoopt met het uitgebreide programma, ‘VVN Kilometers Ervaring’ geheten, een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het aantal fietsongevallen met ernstig of dodelijk letsel bij 50-plussers.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-06-19T06:25:47+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.