Zorgen om het bezoekersaantal Het Blauwe Meer

DINXPERLO/AALTEN – Sinds de vondst van te hoge concentraties PFAS in de recreatieplas van het Dinxperlose zwembad, trekt de naastgelegen chloorbaden een stuk minder bezoekers. “Als er nog nauwelijks mensen komen, wordt het moeilijk om het bad verantwoord open te houden.” De recreatieplas en de twee chloorbaden staat in Dinxperlo bekend als het Blauwe Meer waar gezwommen en gerecreëerd kan worden.

Op 1 mei is het zwemseizoen in zwembad Het Blauwe Meer in Dinxperlo samen met welzijnsorganisatie Figulus feestelijk geopend. Veel kinderen, ouders, grootouders en andere belangstellenden waren aanwezig en genoten van het zwembad. Toch was er ook een domper; in verband met hoge PFAS-waarden in het meer wordt het afgeraden hierin te zwemmen. Het strand en het meer zijn afgezet, maar in de chloorbaden kan nog gewoon gezwommen worden. Toch lijkt niet iedereen dit te weten. Momenteel zijn er slechts enkele bezoekers per dag. Zowel Optisport als de gemeente maken zich zorgen om dit bezoekersaantal en roepen Dinxperloërs en andere zon-, sport- en zwemliefhebbers op om vooral naar zwembad Het Blauwe Meer te komen.

Ongelooflijk jammer

Wethouder Hans te Lindert: “Het feit dat er niet in het meer mag worden gezwommen is ongelooflijk jammer en een groot gemis. De rest van het terrein met een buitenbad en een peuterbad ligt er echter prima bij, het water is zéker op een warme dag heerlijk verkoelend en er wordt van alles aan gedaan om het zwembad een aantrekkelijke bestemming te laten zijn voor een vrije middag. Voor slechts 3 euro koop je al een kaartje. Jammer dat maar zo weinig mensen hier gebruik van maken.”

Noodkreet

Maarten Frazer van Optisport vervolgt: “Het PFAS-probleem krijgen we niet 1-2-3 opgelost, maar wij doen er wel alles aan om zwemmen en recreëren bij ons op zwembad Het Blauwe Meer aantrekkelijk te maken en ons personeel heeft er zin in. Regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd. Als er echter nauwelijks iemand komt, wordt het voor ons bijna niet te doen om het bad verantwoord open te houden.”

Hoe verder na PFAS in het meer?

Naast de zwemfunctie is Het Blauwe Meer ook een belangrijke visvijver voor de Hengelsportvereniging De Voorn. Hoewel er nog wel gevist kan worden, is het belangrijk dat oorzaak en oplossing gevonden worden. Daarom kijken de overheden (gemeente, provincie en waterschap) en gebruikers (Optisport en Hengelsportvereniging De voorn) momenteel gezamenlijk naar het PFAS-probleem. Prioriteit is daarbij de volksgezondheid. Daarom is de GGD ook aangeschoven bij overleggen en denken zij mee over het vervolg. Hoe lang het onderzoek duurt en wanneer er duidelijkheid is voor de toekomst, is op dit moment nog niet bekend.

Wethouder Erik Groters: “We willen de oorzaak van de hoge PFAS-waarden achterhalen en kijken wat er mogelijk is om deze getallen weer te laten zakken naar acceptabele waarden. En uiteraard staat voor ons de volksgezondheid op de eerste plek en raden wij mens en dier ook aan om niet te gaan zwemmen in het meer. Ook het consumeren van gevangen vis wordt ten zeerste afgeraden.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-05-18 10:25:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.