Hoorzitting en debat over veiligheid landbouwpasseerhavens N318

AALTEN – De werkzaamheden aan het N318-wegdeel tussen de rotonde van de Aladnaweg-Aalten en Varsseveld zijn afgerond, maar de vier geplande landbouwpasseerhavens ontbreken. Ze staan al langere tijd ter discussie. Op verzoek van de Provinciale Staten houdt de provincie Gelderland een hoorzitting. Dit gebeurt op woensdag 22 mei in het provinciehuis in Arnhem. Zij willen inwoners horen over hun zorgen en hun ideeën. Op woensdag 12 juni nemen de Staten een besluit over landbouwpasseerhavens langs de N318.

Volgens het plan komen op twee plekken naast deze provinciale weg aan beide kanten van de weg twee landbouwpasseerhavens. Namelijk op de Varsseveldsestraatweg in de buurt van de Vellegendijk. En op de Aaltenseweg in de buurt van de Entinkweg met de bedoeling de verkeersveiligheid te verbeteren op de weg. Er is een inhaalverbod gaan gelden. Landbouwvoertuigen moeten verplicht gebruik van maken van de passeerhavens, zodat ander verkeer kan passeren. Vervolgens voegt het landbouwverkeer weer in op de Aaltenseweg. De combinatie van deze drie maatregelen moet het veiligheidsgevoel van bestuurders verbeteren. De kans op risicovolle inhaalmanoeuvres daalt hierdoor en de landbouwpasseerhavens verbeteren de doorstroming, aldus de provincie. Een aantal direct aanwonenden ziet dat anders.

De landbouwpasseerhavens liggen dicht bij de in- en uitritten van de boerenbedrijven. Bovendien deels op gronden van deze bedrijven. Volgens hen wordt het er onveiliger door en zullen bestuurders van tractoren er nauwelijks gebruik van maken, zeker op drukke tijden wanneer er veel auto’s op de weg rijden. Zij maken ook bezwaar omdat het zicht voor tractorbestuurders nabij Rademakersbroek onvoldoende is om weer veilig de weg te kunnen vervolgen. Vooralsnog willen de grondeigenaren niet meewerken met de verkoop van de gronden die voor de aanleg nodig zijn.
In de afgelopen periode verkocht de gemeente Oude IJsselstreek een stuk grond van 1200 vierkante meter aan de provincie om een deel van deze landbouwpasseerstroken ook daadwerkelijk aan te kunnen leggen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-05-18 08:52:17


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.