Zondag 150e verjaardag van de kei in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE – Op Moederdag, zondag 12 mei ligt de Lichtenvoordse kei 150 jaar op de Markt. Anderhalve eeuw geleden sleepten 99 schoenmakers de zwerfkei van de Tongerlose heide naar Lichtenvoorde. Het was een daad die later het symbool werd voor de volharding van de Lichtenvoorde inwoners, een karaktertrek dat terugkomt en waarop Lichtenvoorde best meer trotser op mag zijn, zo vertelt Madelon Kuyk aan de vooravond van de verjaardag van 150 jaar kei met de leeuw. Madelon is door de centrumondernemers aangesteld de centrumkern vanuit het Ondernemersfonds _voorheen LOV- met tal van acties aanlokkelijk te houden. Dat gebeurt op Moederdag.

Er zullen rond de kei en de leeuw lekkernijen uitgedeeld worden als afronding van de kassabonactie van afgelopen zondag toen op Bevrijdingsdag de winkels open waren. ‘Wie jarig is trakteert’, zo bedachten de Lichtenvoordse ondernemers. “De kei en zijn leeuw zijn belangrijk voor de Keistad. Het is onderdeel van onze Lichtenvoordse identiteit. Dat gevoel willen we graag bij het publiek terugbrengen. Daarom hebben we vanaf 12 mei het hele jaar door activiteiten bedacht om dat te onderstrepen”, zegt Madelon Kuijk.

Wethouder Jos Hoenderboom zal zondag voor de aftrap van dit jubileum de kei met leeuw vanaf 13.00 uur bezoeken. Voor de verjaardag krijgt de leeuw de kroon terug, waarmee hij ook op het wapen van de oude gemeente Lichtenvoorde staat. De leeuw op het huidige wapen van de gemeente Oost Gelre draagt geen kroon. Dit is de leeuw uit het wapen van de voormalige gemeente Groenlo. Een weetje waarop met de Zomerse Keidagen geanticipeerd wordt. Wie mag zich straks koning of koningin Keienslöpper gaan noemen als hij en/of zij de Keilympische spelen wint? De kunststoffen replica van de kei die een aantal jaren terug in de Grolse gracht dreef, zal bij de Keilympische Spelen telkens met water bijgevuld worden. Wie deze telkens met een paar liter meer water erbij gevuld kan heffen en trekken wordt uitgeroepen tot de winnaar.

En er is veel meer dit jubileumjaar te beleven in het centrum van Lichtenvoorde. De Lichtenvoordse leeuw gaat kinderen ook trakteren op de 150e verjaardag. Dit gebeurt bij de start van de Zomers Keidagen in het weekend waarin tot vorig jaar de Zomermarkt plaatsvond. Hiervoor zoeken Madelon en het Ondernemersfonds sponsoren die kinderen voordat de grote zomervakantie begint willen verrassen. Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website van de Zomerse Keidagen. Hierop kunnen ook de deelnemers zich aanmelden voor de Keilympische Spelen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-05-11 11:53:06


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.