De Wenninkmolen heeft vandaag de wind in de wieken: molenaar Martie met koninklijk lintje gewaardeerd

AALTEN – Als de wieken draaien en de beltkorenmolen de Wenninkmolen in Lintelo de eerste bezoekers van de nationale Molendag begroet, is daar ook burgemeester Stapelkamp van de gemeente Aalten bij. Hij komt voor molenaar Martie te Brake (68) en verrast hem met een koninklijke onderscheiding. Het oranje lintje is voor Marties passie voor molens die hij deelt door leerlingen voor het ambacht op te leiden en het delen van zijn kennis in zowel Nederland als in Duitsland.

De Wennninkmolen staat aan de voorkant van de buurtschap Lintelo, aan de voet van een weiland. Buiten overheerst de geur van lentegras en nieuw ingezaaide akkers, binnen die van hout en meel. De steile trappetjes binnen moeten zowel omhoog als omlaag ‘met de neus richting de trap’ beklommen worden. De trappen voeren naar hogere verdiepingen die steeds nauwer worden. Een bult op je hoofd zit hier in een klein, houten hoekje. De wieken zoeven met regelmatige tussenpozen langs de ramen met kruisroeden, met het krakende hout van de in elkaar grijpende tandraderen. De hoorbare krachten werken met de hulp van de gevangen wind in de wieken. Het is vandaag Nationale Molendag en dat betekent feest in Lintelo. Het is vandaag ook ‘Molenaarsdag’ zegt burgemeester Stapelkamp als hij Martie te Brake toespreekt nadat hij is overvallen door zijn bezoek.

Gedreven molenaar Martie ontvangt een koninklijke onderscheiding

Martie te Brake ontvangt de koninklijke onderscheiding in een echte molenaarslook: een beige overal, de kleur van bloem, gries en zemelen, en op Hollandse klompen. Of die echt handig zijn de trappen op te gaan naar de zolders voor de rondleidingen? Te Brake is een enthousiast molenaar die op 23-jarige leeftijd zijn vakdiploma voor het ambacht behaalde en zijn baan als leerkracht aan de basisschool ervoor opgaf. “De molen en het bijbehorende ambacht oefenen een aantrekkingskracht op je uit. De liefde voor de molen gaat ver”, zei burgemeester Stapelkamp. Bijna veertig jaar oefent hij het ambacht uit in en voor de Wenninkmolen uit. Hij leidt nieuwe molenaars op. Dat doet hij onder meer bij de Weseker Mühlenverein e.V. Bij deze Duitse vereniging heeft hij al zeven jonge molenaars opgeleid en op dit moment zijn er nog zes molenaars in opleiding.

De betrokkenheid van de molenaar bij het behoud van molens

De molenaar is zeer betrokken bij het werven van donateurs, wat cruciaal is om de molen te onderhouden en te behouden voor toekomstige generaties. Klein onderhoud en reparaties doet hij allemaal zelf. De techniek leerde Te Brake ooit bij Vaags in Aalten en is daarna ook docent Techniek geworden.
Als molenaar ontvangt hij toeristen, geeft hij rondleidingen en deelt hij zijn kennis om het cultureel erfgoed van molens levend te houden. Ook zorgt hij ervoor dat de molen deelneemt aan verschillende evenementen.

Molenaarschap als onderdeel van de Nederlandse identiteit

Het molenaarschap maakt onlosmakelijk deel uit van de Nederlandse identiteit. In sociaal cultureel opzicht een verbindende schakel tussen het buitengebied met de boeren en de dorps-stadbewoners. In 2017 belandde het ambacht op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. Sindsdien is ook de aandacht terug voor de techniek van molens bouwen. Er worden vakmensen opgeleid, zodat het ambacht en molens als de Wenninkmolen niet verloren gaan.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-05-11 13:54:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.