Zomerse 40e Zomermarkt in Lichtenvoorde

– Dweilorkesten op de zaterdag, straten vol braderiekramen en bezoekers, een Formule-1 raceplein, straattheater en muziek- en dansoptredens met een minikermis voor de kinderen alle drie de dagen. In de avond ging de volumeknop een tikkie hoger met de coverband H6 op zaterdag en zondag met Merqury, een Queen tribute.

Ideale omstandigheden, lekkere zomers, niet te warm en een stralende zon aan de hemel, zorgden ervoor tijdens deze 40e editie van de Zomermarkt de straten snel volliepen met bezoekers. Halverwege de zondag zegt voorzitter Jan te Kronnie van de stichting Zomermarkt een tevreden voorzitter te zijn. “We kijken heel tevreden terug op deze editie. De zaterdag was het direct druk. Dat hebben we eerder niet vaak gezien.”

Kinderen zitten in de rij te wachten voor deze kermisattractie. – Foto: Eveline Zuurbier

Moeizame start

De drukte op beide dagen maakte veel goed. De Zomermarkt kende een moeizame start. Door corona en twee jaar geen Zomermarkt meer in het centrum van Lichtenvoorde trokken sponsoren zich terug. “Dan moet je zien dat je dat oplost als het op één na grootste evenement van Lichtenvoorde. De gemeente is ons op het laatst ter wille gekomen.”

Ook zei een band een uur voor het optreden op zaterdag af doordat één van de bandleden corona had en werd het spel met de F1-bandenwissel in de pitch van de Nieuwmarkt gecanceld in verband met een auto-ongeluk. “Uiteindelijk is alles goed gekomen. Dankzij de drummer van de band hadden we in een mum van tijd een andere band op het podium staan. We hebben een flexibel Zomermarkt-team. Op het F1 raceplein hebben we een andere F1-attractie kunnen regelen. Dat de mensen de Zomermarkt dan zo goed beleven, doet de organisatie goed.”

Racen als Max Verstappen met de virtual reality bril op. – Foto: Eveline Zuurbier

Formule 1- raceplein

Zondagmiddag liep het F1-raceplein snel vol met toeschouwers rond de tijd dat Max Verstappen op Silverstone in Engeland aan de start verscheen. De organisatie van de Zomermarkt had op de Nieuwmarkt een groot beeldscherm geplaatst en het ingerichte F1 raceplein voorzien van barbecue en bierbar. Een schot in de roos voor de mannen! “De braderiemarkt is er meer voor families, de kermis voor kinderen. De Zomermarkt is de start van de zomer, zo ervaren de meeste bezoekers dat en mooier dan met dit kan de vakantie niet beginnen.”

H6, de André Hazes coverband. – Foto: Eveline Zuurbier

Vrijdag opende het harmonieorkest Lumio de Zomermarkt met een zomerconcert. Lumio is ontstaan uit harmonie St. Caecilia en het blazersorkest van Schuttersgilde Switbertus. De weekmarkt op de zaterdag ging rond het middaguur over in een gezellige braderie met snuisterijen en leuke hebbedingetjes. Overdag speelden dweilorkesten de vrolijke noot, waardoor het op elke hoek van de straat een echt feest werd. En in de avond was daar H6, een André Hazes-coverband die gedurende de hele riedel aan Hazes-songs doornam: het volle marktplein blèrde mee, ‘een beetje verliefd’, ‘Zij gelooft in mij’, ‘Ik leef mijn leven’, ‘Bloed, zweet en tranen’. Met tien nummers in de Top 2000 en meer dan 67 keer in de hitlijsten, is zo’n optreden een Zomermarkthit op zich voor deze 40e editie.

Merqury, de Queen-coverband uit Engeland: – Foto: Eveline Zuurbier

Op de zondagavond speelde de Queen-coverband Merqury. “Een leuke detail is dat Queen vrijdag- en zaterdagavond in Amsterdam speelde en dat nu mensen denken dat Queen ook in Lichtenvoorde speelt. En je merkt dat het nu echt vol loopt op de Markt.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-07-04 06:40:26


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.