Kunstenares ontgoocheld na ‘diefstal’ van schilderijen uit ziekenhuis

– Hoogstens een paar honderd euro, meer zijn de schilderijen niet waard. Maar kunstenares Diana Meijerink is er helemaal kapot van dat haar werken uit het ziekenhuis in Winterswijk zijn verdwenen. Zelf denkt ze dat ze zijn gestolen. “Ze hebben een grote emotionele waarde, het zijn mijn kindjes.”

Begin april hing Meijerink haar schilderijen op in het SKB in Winterswijk. Drie maanden lang had ze in de poligangen een expositie. Zaterdag zou ze haar schilderijen verplaatsen naar een andere afdeling, waar ze nog een tijdje zouden hangen.

Ziekenhuis staat voor een raadsel

Toen ze samen met haar dochter bij de expositie aankwam, ‘sloegen de stoppen even door’, vertelt de Winterswijkse. Drie schilderijen bleken te zijn verdwenen. Gestolen, vermoedt Meijerink.

“Waarom zou iemand ze van de muur afhalen?”, vraagt ze zich hardop af. “Op een andere poli is ook werk van een exposant weg. Geen idee wat er aan de hand is. Ook in het ziekenhuis zijn ze vreselijk geschrokken, en staan ze voor een raadsel.”

‘Heel serieus bekijken’

Het SKB laat weten dat ze er dit weekend achter zijn gekomen dat de schilderijen niet meer hangen op de bekende plek. “Maar het is ook niet bekend waar ze wel zijn”, zegt woordvoerster Hanneke Groot Nibbelink.

Ze geeft aan dat het ziekenhuis serieus gaat bekijken wat er is gebeurd is met de kunstwerken. “We weten nog niet of de vier schilderijen gestolen zijn of dat ze mogelijk op een andere plek staan. We vinden het heel vervelend voor de kunstenares en we vinden het dan ook belangrijk om dit uit te zoeken.”

Het SKB gaat nu intern collega’s benaderen met de vraag of zij weten waar de schilderijen zijn. “Er hangen geen camera’s op de plek waar de schilderijen hingen”, vertelt Groot Nibbelink. Als de doeken daadwerkelijk gestolen zijn, is het ook nog maar de vraag of dat terug te vinden is op camera’s in het ziekenhuis. Het is namelijk niet duidelijk hoelang de schilderijen al weg zijn en camera’s bewaren maar tijdelijk beelden.

Al langer verdwenen

De schilderijen zijn volgens Meijerink misschien al langer weg. Op foto’s die een vriendin half mei van haar expositie maakte, zijn ze ook al niet meer te zien, zo ontdekte ze dit weekend. Ook het ziekenhuis sluit dat niet uit. “We gaan kijken of we het moment van verdwijnen kunnen achterhalen.”

Door een spierziekte kan ik zulke schilderijen nog maar moeilijk maken

Diana Meijerink, kunstenares

Het zijn niet ‘zomaar drie doeken’ die weg zijn, vertelt de kunstenares. “Al mijn schilderijen gaan ergens over. Ze hebben een diepe betekenis. Eén van de schilderijen is zo persoonlijk, dat ik die nooit te koop aan zou bieden.” De andere schilderijen kosten volgens haar tussen de honderd en duizend euro.

De drie verdwenen werken van Diana Meijerink. – Foto: Eigen foto’s

Voor de werken maakte ze gebruik van dotpainting, een schildertechniek met allemaal stippen. Dat de doeken haar veel waard zijn, komt ook omdat Meijerink een spierziekte heeft. “Het is voor mij heel moeilijk om zulke schilderijen nog te maken.”

Aangifte bij de politie

Meijerink heeft nog de hoop dat de werken ergens opduiken. “Misschien dat mensen ze te koop krijgen aangeboden of ergens bij iemand thuis zien hangen.” Ze overlegt nog met het ziekenhuis over het doen van aangifte.

“Ik heb er echt slecht van geslapen. Het voelt alsof ik in een foute film zit. Hopelijk eindigt die snel.”

Geschreven door Nick Möller, Sander Maassen van den Brink, Omroep Gelderland op 2022-07-04 10:15:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.