Glenn is stapelverliefd op zijn goudvis, die bijna klaar is voor het grote publiek

– In Lichtenvoorde zijn dit weekend de maquettes gepresenteerd van de wagens die in september meedoen aan het bloemencorso. De onderwerpen zijn divers: van klimaatvluchtelingen tot muziek en dieren.

“Wij hebben er voor gekozen om een heel klein onschuldig lief diertje, een goudvisje, heel groot op te blazen en te vergroten tot 22 á 23 meter groot”, vertelt ontwerper Glenn ter Haar van corsogroep Hooiland. “Daar zijn we nu inmiddels door corona al twee jaar mee aan het bouwen.”

De goudvis van corsogroep Hooiland – Foto: Omroep Gelderland

‘Een leuke uitdaging’

Het is nu nog een statische goudvis, maar tijdens het corso zal de wagen ook echt in actie komen. “Het idee is wel dat hij heel erg gaat bewegen”, zegt Ter Haar. “Sowieso dat blubbende effect wat het mondje gaat doen. Dat is natuurlijk al heel schattig. Die ogen gaan kijken en de vinnen moeten gaan zwieren, zodat het lijkt alsof hij in het water zweeft. Een leuke uitdaging!”

Een tik door corona

Het op één na grootste bloemencorso ter wereld kon de afgelopen twee jaar niet doorgaan. En dat heeft best wat gedaan met het enthousiasme van de corsobouwers. “Je kunt nu zien dat het best wel zwaar is om weer op te starten”, vertelt Glenn.

“Bij veel groepen loopt het nog niet helemaal lekker met de opkomst. Maar je merkt de laatste weken dat het de goede kant op begint te gaan. We hebben goede hoop dat we in september weer gaan knallen met z’n allen.”

Ook de organisatie van het bloemencorso in Lichtenvoorde hoopt dat het corsovirus weer wordt aangewakkerd. “Wij denken dat een dergelijke maquettepresentatie weer het corsogevoel oproept”, zegt voorzitter Herman ter Haar van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. “Vanaf nu trekt het wel weer aan.”

Bouwlocaties gezocht

De afgelopen twee jaar werd een kunstobjectenroute gehouden in Lichtenvoorde vanwege het coronavirus. Hoewel er amper op de bouwlocaties kon worden geknutseld aan een wagen, zijn alle Lichtenvoordse corsogroepen in stand gebleven.

“We hebben wel een probleem met bouwlocaties”, zegt Ter Haar. “Corsogroep Harbers Paul is bijvoorbeeld nog naarstig op zoek naar een locatie om hun wagen te kunnen bouwen. Ik heb goede hoop dat het voor elkaar komt.”

‘Fantastisch wat we te zien krijgen’

Glenn ziet dat elke corsogroep weer flink heeft uitgepakt en is positief verrast over het niveau dit jaar. “Ja, dat is wel genieten”, zegt Glenn. “Je hoort van alles en ziet schetsen langs flitsen op social media. Ook in Whatsapp-groepen, wat natuurlijk niet iedereen nog ziet. Alles komt vandaag bij elkaar, dat is echt wel heel tof!”

Ook de voorzitter glundert tijdens het zien van de creaties. “Het is echt fantastisch wat we hier vandaag te zien krijgen”, zegt Ter Haar. “Maar ook de reacties van mensen die er ongelofelijk veel zin in hebben om weer gewoon een corso mee te maken.”

Verliefd op een goudvis

Waar de goudvis van corsogroep Hooiland dit jaar gaat eindigen, durft Glenn niet te zeggen. “We zijn zelf een beetje verliefd geworden op onze goudvis, dus daar zal het niet aan liggen. Ik heb wel een heleboel meer wagens gezien, waarvan ik denk: die staan er prachtig bij.”

Zie ook:

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-07-03 17:09:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.