Zomermarkt Lichtenvoorde gaat op in Zomerse Keidagen met Keilympische Spelen

LICHTENVOORDE – Met een knusse braderie, bands op het podium en op de terrassen op het marktplein, een kermis met bijbehorend vermaak, en een tweede kansmarkt komt de bekende Zomermarkt terug tijdens de Zomerse Keidagen. In het weekend van 5 tot en met 7 juli is het Lichtenvoordse centrum gehuld in een en al zomerse gezelligheid. “We voegen er Keilympische Spelen aan toe. Dit jaar is het namelijk 150 jaar geleden dat 99 schoenmakers de kei naar de Markt sleepten. De Zomermarkt zetten we dus door, maar de opzet is beslist geen oude wijn in nieuwe zakken”, zegt aanjager Madelon Kuijk.

“Het eerste weekend van juli is een belangrijk weekend voor Lichtenvoorde. Sinds 1980 stond de Zomermarkt garant voor een wervelend begin van de zomervakantie. We vinden dan ook dat we wel iets moeten doen. Met nieuwe mensen aan boord, kunnen we een uitgebreid programma bieden. Onder de noemer van Zomerse Keidagen vindt in dat weekend één zomers familie-evenement plaats in het centrum van Lichtenvoorde.”

Nieuwe mensen

De organisatie van de braderie, de kermis en tal van andere activiteiten overdag, is in handen van het Ondernemersfonds Lichtenvoorde. De drie horecaondernemers Eric Niënhuis van De Zaak, Rick Mellink van De Schatberg en Koen Klein Avink van De Driehoek, nemen het festivaldeel voor hun rekening. “De organisatie is dus in tweeën gesplitst. Iedereen heeft belang bij dat het evenement organisatorisch goed verloopt. Het worden keigave zomerse dagen.”

Keispannende Keilympische Spelen

De Keilympische Spelen wordt als een extra evenement aan de Zomerse Keidagen toegevoegd. “Het is een knipoog naar 150 jaar ‘keienslöppers’ die op 12 mei 1874 een enorme zwerfkei naar Lichtenvoorde sleepten. De daad van toen krijgt tijdens de Zomerse Keidagen een wedstrijdvorm: wie wordt 150 jaar na dato de sterkste man of vrouw van Lichtenvoorde? Zij gaan de competitie aan in het liften van de replica kei. Deze kan bij elke ronde bijgevuld worden met water. Andere onderdelen zijn het keigooien en het keischieten, een variant op het koningsschieten.”

Keigaaf wordt de zomerparty in de avond

De Markt wordt weer het gezelligste marktplein van de hele Achterhoek, verzekert de horeca. Er zijn drie partyband gecontracteerd die bezoekers een ongelofelijke start van de zomer gaan bezorgen. “Alles klinkt ‘zomer’ en ‘feest’, aldus de drie horecamannen.Het marktplein krijgt een gezellige facelift voor het evenement.

Er is een nieuwe website www.zomersekeidagen.nl online gegaan. Op dit platform kunnen marktlieden, ondernemers en geïnteresseerden voor de tweedekans markt, een kraam bestellen. De website zal worden aangevuld met meer informatie over de Zomerse Keidagen in Lichtenvoorde.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-12 19:04:25


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.