Kletsnatte start van het jaar, maar toch zorgen over drinkwatertekort

WAGENINGEN – De sloten en beken staan vol door de vele regenval van de afgelopen periode. Het grondwater is overal goed op peil en de rivierstanden zijn hoger dan normaal. Toch klinken er zorgen of er wel voldoende drinkwater is deze zomer. Drinkwater is namelijk niet oneindig. Hoe zit dat?

Bij het waterschap Rivierenland zijn ze blij met de vele regenval. Op sommige plekken is er zelfs nog sprake van wateroverlast in plaats van een tekort. “Alle grondwaterstanden zijn goed aangevuld dus we gaan vanuit een goede uitgangspositie de zomer in”, vertelt woordvoerder Lotte Kaatee van het waterschap Rivierenland.

Water vasthouden

Voor nu zijn de waterschappen vooral bezig met het afvoeren van water, maar ze kijken zeker ook al naar de komende zomer. “Nu is het nog heel nat op veel plekken, maar als je in de zomer één maand geen regen hebt kan dat peil heel snel weer zakken”, legt Kaatee uit. Op hoger gelegen gebieden of in gebieden die afhankelijk zijn van regenval wordt daarom ook nu al gekeken naar het vasthouden van water.

“Per gebied verschilt het gewoon heel erg dus leveren we echt maatwerk en houden we elke dag in de gaten of er dingen aangepast moeten worden”, aldus de woordvoerder. Daarbij is het weer lastig te voorspellen en is nu nog niet te zeggen of we een natte of droge zomer tegemoet gaan.”

Er wordt nu langzaam overgegaan van het winterpeil naar het zomerpeil. “Dan worden de waterstanden verhoogd en kan het water bijvoorbeeld gebruikt worden voor het besproeien van gewassen”, vertelt de woordvoerder.

Metersdiep grondwater

Ondanks dat het buiten nog erg nat is, geeft dat geen garantie voor genoeg drinkwater deze zomer. “Drinkwater is namelijk iets anders dan regenwater”, vertelt hydroloog Myrjam de Graaf van de Wageningen Universiteit. Drinkwater wordt vaak gehaald uit grondwater, door buizen die metersdiep de grond in gaan om daarbij te kunnen.

Voordat het water wat valt zo diep in de grond zit, heeft het nog een hele weg te gaan. “Het meeste regenwater komt terecht in rivieren, sloten en beken. Die staan nu vol, maar voordat het water diep in de grond zit zijn we dagen verder”, legt ze uit. Een neerslagpatroon waarbij het dagen achter elkaar regent betekent dus niet gelijk dat het grondwater aangevuld wordt.

Maatregelen

Ondanks dat ook het grondwaterpeil nu goed aangevuld is, is het nog steeds belangrijk om maatregelen te treffen voor het besparen van drinkwater. “Het KNMI stelt klimaatscenario’s op die gebaseerd zijn op dertig jaar. Dat is iets anders dan het weer van nu”, aldus de Graaf. Het is daarom alsnog belangrijk om te kijken naar manieren om water te besparen, zodat we ook op de lange termijn voldoende drinkwater hebben.

“We merken nu al dat we warme en drogere zomers hebben en die worden waarschijnlijk alleen nog maar droger. Dat komt omdat de aarde warmer wordt en er dus meer water verdampt”, legt de Graaf uit. Met daarnaast het toenemende gebruik van water gaat dat op den duur voor problemen zorgen. “Mensen denken dat water iets oneindigs is wat altijd beschikbaar is, maar ook daar zit een grens aan.”

Daarom is het juist nu al belangrijk om maatregelen te treffen, zelfs als het water met bakken uit de lucht komt vallen. “We moeten naar een nieuw normaal met ons watergebruik. Zodat we ook over dertig jaar nog genoeg water hebben”, zegt de Graaf.

Geschreven door Eva Gerritsen op 2024-04-12 20:35:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.