Zeven corsogroepen in Lichtenvoorde krijgen plek in nieuwe corsohallen

– Aan de Boschlaan in Lichtenvoorde mogen zeven nieuwe corsohallen worden gerealiseerd waar corsowagens kunnen worden gebouwd voor het bloemencorso. De gemeenteraad van Oost Gelre stemde dinsdagavond unaniem in met dit plan. Daarmee lijkt de toekomst van een aantal corsogroepen die naarstig op zoek zijn naar een permanente bouwlocatie veilig gesteld.

Buurtbewoners van de Boschlaan en Voshuttendijk zijn niet blij met de komst van de zeven corsohallen die straks op vierhonderd meter afstand van hun woning komen te liggen. Zij konden de afgelopen jaren in een klankbordgroep meepraten over de plannen, maar voelden zich daarbij onvoldoende gehoord. Ze vrezen onder meer voor geluids- en verkeersoverlast.

‘Wij worden niet serieus genomen’

“Het woord ‘klankbordgroep’ heeft voor ons als buurt geen betekenis na alles wat we de afgelopen tijd hebben bereikt”, liet buurtbewoner Frank Spiekker tijdens de vergadering weten. “Wij worden als gesprekspartner niet serieus genomen.” Alle partijen in de gemeenteraad onderschrijven de zorgen vanuit de buurt, maar zien aan de andere kant ook de nood vanuit de corsogroepen.

“Niemand zit te wachten op zeven corsohallen in de achtertuin, maar wij moeten als gemeenteraad het algemeen belang afwegen”, zegt Paul Wallerbos van de Onafhankelijk Lijst Wallerbos. “De gemeente komt wel tegemoet met een geluidswal van vijf meter en groene inpassing”, zegt Bertie Bosker van de Nieuwe Liberalen Oost Gelre (NLOG). Daarbij hopen de verschillende partijen dat de organisatie van het bloemencorso en de corsogroepen alsnog in goed gesprek blijven met de buurt in de toekomst.

‘Zonnepanelen op het dak is een stap te ver’

Een motie van de NLOG om de daken van de nieuwe corsohallen geschikt te maken voor zonnepanelen haalde het niet. “Wij zijn bang als je deze eisen gaat stellen aan de corsogroepen dat je de ontwikkeling behoorlijk klem zet”, zegt wethouder Jos Hoenderboom. “Je praat over hoge kosten en andere constructies. Dat is voor nu een stap te ver.”

Stap naar de Raad van State

Buurtbewoners zijn na afloop van de vergadering teleurgesteld en geven aan de gang naar de Raad van State te willen maken. “Wij willen het proces en de komst van de nieuwe corsohallen blijven vertragen”, aldus een aantal buurtbewoners.

Zie ook:

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-10-18 19:29:23


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.