Gijzeling en mishandeling in bedrijfspand: celstraf geëist tegen Winterswijker

– Een 41-jarige Winterswijker heeft dinsdag voor de rechtbank in Zutphen een celstraf van zestien maanden tegen zich horen eisen, voor het gijzelen en mishandelen van een plaatsgenoot in zijn bedrijfspand in Winterswijk.

Het slachtoffer werd op 31 maart 2018 door de verdachte telefonisch uitgenodigd voor een gesprek bij hem thuis, waar ook zijn bedrijfspand was gevestigd. De man had op Facebook een negatief geladen krantenartikel over het bedrijf van de verdachte geliked en diende dat te verwijderen. Maar de verdachte was niet alleen, hij nam vanuit het café waar hij was ‘drie of vier’ bezoekers mee. Hij zei bang te zijn voor de confrontatie vanwege de intimidatie van het slachtoffer in de periode daarvoor.

Het slachtoffer had een goed gevoel over het gesprek, maar zijn toenmalige vriendin vertrouwde het niet en nam haar vader mee. Eenmaal in het bedrijfspand verschenen ook de overige cafébezoekers ten tonele en liep het vreselijk uit de hand. De deur werd afgesloten, er werd gedreigd en het slachtoffer werd geslagen en getrapt.

‘Klinkklare onzin’

De ondernemer deed de aantijgingen van het slachtoffer en zijn toenmalige vriendin af als ‘klinkklare onzin’, maar voor de officier van justitie was de zaak ‘glashelder’. “Het moet vooraf besproken zijn in het café. Het waren weloverwogen en geplande geweldshandelingen. Er is zwaar lichamelijk letsel toegebracht. Er was sprake van voorbedachte rade.”

De verdachte handelde niet alleen, in Zutphen was ook een man uit Borne gedaagd, evenals de schoonvader van de verdachte, uit Almelo, maar die was vanwege gezondheidsredenen niet aanwezig. De ondernemer werd door het slachtoffer en zijn vriendin als de ‘organisator’ van de mishandeling genoemd. Hij zou ook de deur op slot hebben gedraaid, zodat ze niet meer weg konden.

Mes

De schoonvader zou met een mes hebben gezwaaid, waarna de meegekomen helpers klappen en trappen zouden hebben uitgedeeld, evenals de hoofdverdachte zelf. Het slachtoffer raakte buiten bewustzijn, liep een wond onder het oog, hersenschudding en kneuzingen op. Ook zou de ondernemer volgens de vriendin van het slachtoffer een pistool bij zich hebben gehad.

De verdachte zei dat het hele voorval slechts enkele minuten had geduurd, maar volgens de verklaringen van het slachtoffer en zijn vriendin, ging het om een paar uur. De surveillerende politie constateerde dat om half twaalf ’s avonds het licht in het bedrijfspand uit was en dat de voorheen geparkeerde auto’s toen waren verdwenen. “Ik weet het niet meer, ik verkeerde in een shock, had zoiets nog nooit meegemaakt”, verklaarde de ondernemer.

Tijdens het voorarrest ging het bergafwaarts met zijn bedrijf, met een faillissement als gevolg. Hij heeft het bedrijf weer opgestart. Hij werkt wereldwijd maar inmiddels niet meer vanuit Winterswijk, maar vanaf Schiphol. Het gaat goed met het bedrijf.

De eis van 16 maanden cel, met aftrek van voorarrest, kwam dan ook hard aan bij de 41-jarige Winterswijker. Tegen zijn schoonvader werd 14 maanden cel geëist, met aftrek van 45 dagen voorarrest. De man uit Borne, die een beroep deed op zijn zwijgrecht, hoorde 12 maanden celstraf eisen.

‘Domme actie’

“Ik schrik enorm van de eis van de officier van justitie”, verklaarde de Winterswijker tijdens zijn slotwoord. Hij benadrukte nogmaals dat een ‘domme actie’ was geweest en ‘heel lang geleden’, en dat hij nu wijzer was geworden. “Maar het is niet gebeurd zoals ze zeggen.”

Ook zijn advocaat sprak van een ‘stokoude zaak’ en een ‘Zwaard van Damocles dat boven zijn cliënt heeft gehangen’. Wat de raadsman betreft zou het bij het voorarrest moeten blijven voor de Winterswijkse ondernemer: “Ik heb alle vertrouwen in de rechtbank.”

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-10-18 15:57:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.