Winterswijk wil ‘op korte termijn stappen zetten’ met museum Terra Temporalis

– Winterswijk wil werk maken van het museum Terra Temporalis bij de Steengroeve in Winterswijk. Het college wacht niet langer af tot het financiële plaatje rond is en zegt de laatste plooien glad te strijken met protesterende buurtbewoners.

“We zijn in de gesprekken met de buurt dichter bij elkaar gekomen”, vertelde wethouder Wim Wassink dinsdagavond tijdens de begrotingsvergadering in Winterswijk. “We willen op korte termijn stappen zetten met het museum.”

De wethouder stelde dat het plan financieel nog niet dichtgetimmerd hoeft te zijn. “Het college is bereid over de schaduw heen te stappen en het bestemmingsplan in procedure te brengen. Eerst wachten tot de financiering rond is en dan het plan in procedure brengen, dat gaat niet werken. De voorwaarde is wel: eerst een serieus gesprek tussen Terra Temporalis en de omgeving.”

‘Muziek in de oren’

Fractievoorzitter André van Nijkerken van Morgen reageerde verheugd. “Dat klinkt me als muziek in de oren”, reageerde Van Nijkerken, die daarvoor kritiek had geuit op een begroting waarin geen keuzes worden gemaakt. Hij maakte zich zorgen over de toekomst van de cultuur in Winterswijk, die ondersneeuwt in de begroting.

“Het steengroevemuseum wordt zijdelings genoemd”, zei Van Nijkerken, nog niet op de hoogte van de stappen van het college. “Het is een prachtig plan dat dreigt te sneuvelen. Het museum is een unique sellingpoint dat voor het oprapen ligt. We missen visie, er wordt geen richting aangegeven.”

Loes ten Dolle, fractievoorzitter van D66, miste eveneens ‘heldere keuzes’ en noemde de begroting ‘één grote vage brei’. Ze wees in navolging van Van Nijkerken op het ondersneeuwen van de cultuur. “Er is een rijk cultureel leven in Winterswijk. Cultuur prikkelt en is een bouwsteen voor saamhorigheid. In de begroting is een gebrek aan durf om te kiezen voor cultuur.”

Spitzen

Ze had als vorm van ludiek protest de spitzen, die ze ooit droeg tijdens de balletlessen, om de nek gehangen. “In navolging van Tom van Beek toen hij pleitte voor de schaatsbaan en schaatsen om de nek had gehangen”, vertelde Ten Dolle erbij.

Diezelfde Van Beek, fractievoorzitter van Voor Winterswijk, benoemde nogmaals het standpunt van de winnaar van de verkiezingen. “Wat cultuur betreft… Wij vinden de stenen minder belangrijk dan de inhoud.”

Met andere woorden: kan Boogie Woogie ook door in een gerenoveerd pand? In plaats van nieuwbouw voor de muziekschool? In december wordt er meer duidelijk als het college met een voorstel komt voor de herinrichting van het Weurden. Oftewel een alternatief plan voor het gesneuvelde plan voor een Cultuurkwartier, dat is omgedoopt in Wooow.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-11-02 12:12:45


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.