Celstraf en taakstraf voor gijzeling en mishandeling in Winterswijk

– Een 41-jarige man uit Winterswijk heeft een celstraf en taakstraf gekregen voor het gijzelen en mishandelen van een plaatsgenoot in zijn bedrijfspand in Winterswijk. Het slachtoffer plaatste een negatief krantenbericht over het bedrijf van de man op Facebook en moest dat bekopen met gijzeling en mishandeling.

De mishandelde plaatsgenoot, ex-werknemer van de veroordeelde Winterswijker, werd in maart 2018 gevraagd naar het bedrijfspand te komen. In dat pand stond een groep personen verborgen klaar. Het slachtoffer is vervolgens – samen met zijn vriendin – tegen zijn wil vastgehouden in het pand.

Drie mannen dwongen het slachtoffer een negatief krantenbericht over het bedrijf van de 41-jarige man te verwijderen van Facebook. Ondertussen werd hij ernstig mishandeld. De drie mannen ontkenden twee geleden in de rechtbank de gijzeling, de dwang en de mishandeling. Hun advocaten pleitten voor vrijspraak, onder meer omdat de verklaringen van de ex-werknemer en zijn toenmalige vriendin niet betrouwbaar zouden zijn.

De rechtbank ziet een 58-jarige man uit Almelo – de schoonvader van de veroordeelde man uit Winterswijk – als de initiator van de gijzeling en mishandeling. Een derde man die terechtstond, een 39-jarige inwoner van Borne, wordt gezien als medeplichtige aan de poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade.

Eis was hoger

De veroordeelde Winterswijker kreeg 180 dagen cel opgelegd, waarvan 134 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij een werkstraf van 240 uur uitvoeren. De officier eiste zestien maanden cel tegen de Winterswijker. De schoonvader kreeg 180 dagen cel, waarvan 135 voorwaardelijk, en een werkstraf van 180 uur. De man uit Borne kreeg 60 uur taakstraf.

De drie moeten hun slachtoffer ook een schadevergoeding van 3.300 euro betalen.

De straf valt lager uit, omdat de delicten ruim vierenhalf jaar geleden zijn gepleegd. De redelijke termijn voor behandeling van de strafzaak is daarmee overschreden.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-11-01 19:51:28


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.