Oost Gelre stemt in met de begroting en dit gaan inwoners daarvan merken

– De gemeenteraad van Oost Gelre is dinsdagavond akkoord gegaan met de begroting, waarin het komende jaar 73 miljoen wordt uitgegeven, onder meer om inwoners door deze roerige tijd heen te slepen. De energiecrisis, de stikstofproblematiek en enorme prijsstijgingen zijn de oorzaak van grote onzekerheden voor inwoners.

Door een voorstel van de VVD gaan inwoners van Oost Gelre komend jaar twintig cent per kuub minder betalen aan rioolheffing. Bij een gemiddeld verbruik van 120 kuub water levert dit een besparing van 24 euro per huishouden op. Hiermee wil de partij inwoners en ondernemers een extra steuntje in de rug geven gezien de snel stijgende energieprijzen. Vorige week maakte de gemeente al bekend dat inwoners die in financiële problemen komen als gevolg van de hoge energieprijzen een beroep kunnen doen op een subsidieregeling van de gemeente. Oost Gelre trekt hiervoor 750.000 euro uit.

Ook komt er een revolverend fonds van anderhalf miljoen euro beschikbaar voor inwoners, verenigingen en bedrijven voor duurzaamheidsinvesteringen. In dit fonds komt het uitgeleende geld meteen weer terug, zodat het opnieuw beschikbaar komt voor nieuwe leningen. De onroerendezaakbelasting (OZB) stijgt komend jaar met twee procent. Dit is de belasting die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen.

Sporthal en IKC’s

Naast de financiële steun aan inwoners, verenigingen en bedrijven gaat de gemeente ook geld uitgeven aan een nieuwe sporthal in Groenlo en wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van twee integrale Kindcentra (IKC) in Groenlo. Hierin worden de kinderopvang, onderwijs en de buitenschoolse opvang in één gebouw ondergebracht.

Belangrijk voor weggebruikers in Lichtenvoorde is de kruising van de N18 met de Zieuwentseweg die begin 2023 definitief wordt afgesloten. Voor fietsers wordt op die plek een fietstunnel aangelegd. Een verbinding vanaf de N18 naar Lichtenvoorde verloopt dan over de kruising met de Richterslaan.

Zonnepanelen verplicht op nieuwe bedrijfsdaken

De gemeenteraad van Oost Gelre voegde daar dinsdagavond nog een aantal nieuwe plannen aan toe. Zo gaat de gemeente na een voorstel van de PvdA en Onafhankelijke Lijst Wallerbos onderzoeken of op alle nieuw uit te geven kavels voor bedrijfsgebouwen in Oost Gelre, contractueel kan worden vastgelegd, dat het dak geschikt dient te worden gemaakt voor zonnepanelen.

Ook wordt op verzoek van het CDA en VVD een Masterplan opgesteld voor de omgeving van De Driehoek in Lichtenvoorde vlak naast leerlooierij Vitelco. Vier jaar geleden ging er streep door woningbouwplannen op deze plek, maar nu wil de gemeenteraad dat er alsnog een onderzoek komt of dit gebied geschikt is voor meer woningen.

‘Drugs D’r uut’

Onder de naam ‘Drugs D’r uut!’ vraagt de gemeenteraad aan het college om te komen met een plan dat naast het preventieve drugsbeleid, drugsgebruik binnen de gemeente hard wordt aangepakt.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-11-02 14:03:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.