Winterswijk schrijft geschiedenis: marathonschaatser Bart Vreugdenhil verplettert het bijna eeuwoude werelduurrecord

– WIJV in Winterswijk heeft geschiedenis geschreven én naam gemaakt als schaatsoord in kringen van de KNSB en het internationale netwerk. Vanmorgen verbeterde marathonrijder Bart Vreugdenhil uit Amsterdam het werelduurrecord op natuurijs met 3,8 kilometer. In een uur tijd legde Vreugdenhil 36,72 kilometer af. Het oude record stamt uit 1928 en werd in het Franse Chamonix door Leon Quaglia gereden: 32,97 kilometer. Burgemeester Joris Bengevoord reikte aan de Nederlandse marathonrijder de Winterswijkse wisseltrofee uit.

Als Bart Vreugdenhil na een uur lang rondes schaatsen gefinisht is en van het ijs stapt, heeft hij het zwaarder dan wanneer hij een hele wedstrijdmarathon heeft gereden in een overdekte schaatshal. “Het was erg koud en je bent helemaal alleen. Dat maakt schaatsen anders. Anders is dat je je geheel focust op de rondetijden”, zegt hij over zijn behaalde zege. Het record van Jan Kooiman, 38,56 kilometer in een uur tijd uit 1985, heeft Vreugdenhil niet kunnen verbeteren. Dat record reed Kooiman weliswaar buiten, maar op kunstijs en onder ideale omstandigheden.
‘Hoe was het ijs, Bart’, vroegen journalisten en de organisatie van WIJV (de Winterswijkse IJs Vereniging). De ijsvloer was uitstekend, ‘hard en snel’, maar Vreugdenhil trok geen vergelijk met de snelle kunstijsbanen als de Jaap Edenhal in Amsterdam en Thialf in Heerenveen die hij gewend is. De ijsvloer op de 400 meter baan van WIJV was helder zwart en keihard. Het leek een uur later ook in de bochten nauwelijks beschaatst.

Na de overhandiging van de trofee en een bos bloemen is er even een onderonsje tussen de schaatser en burgemeester Joris Bengevoord. – Foto: Eveline Zuurbier

Scheidsrechters van de schaatsbond KNSB waren op de Winterswijkse schaatsbaan aanwezig om de tijd officieel te registreren. Zij constateerden aan het begin van de start een probleem met het systeem van de tijdwaarneming. De unieke poging om het werelduurrecord te verbreken werd uitgesteld. Twintig minuten later kon Bart Vreugdehil starten. Aan de vooravond liet de langebaanschaatser weten dat hij het record op natuurijs zou gaan verbreken. Het zou verder aan de omstandigheden liggen of hij ook het gevestigde record op kunstijs zou kunnen aanscherpen.”

Bart Vreugdenhil aan de vooravond van zijn uitdaging. – Foto: John te Haar

Er zijn twijfels over in hoeverre het record van de Fransman uit 1928 officieel geregistreerd is. In Winterswijk houden KNSB en de organisatie van WIJV een korter gereden afstand uit 1949 aan van de Noor Marius Strijbis, die destijds 32,66 kilometer op het natuurijs van Noorse Hamar kilometer aflegde. Wat wel zeker is dat Winterswijk naam heeft verworven in de Nederlandse en buitenlandse schaatsorde.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-13 10:32:51


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.