Winterswijk houdt nieuwjaarsreceptie in een nieuwe stijl: buiten een nieuwjaarskoffie met appelflap

– De meeste nieuwjaarsrecepties houden gemeenten traditioneel op de eerste maandag van de maand en in een horecazaal. Winterswijk koos dit jaar voor een nieuwe stijl: een nieuwjaarskoffie buiten op het terras van De Zwaan aan het marktplein zonder een toespraak van de burgemeester en een programma met een artiest.

Het college van burgemeester en wethouders koos voor deze opzet om spaarzaam te zijn en voor een gesprek met burgers de drempel zo laag mogelijk te houden. “In de tijd dat veel mensen het financieel moeilijk hebben, houden we het sober en gemakkelijk toegankelijk”, zo legt het college op het terras aan de media uit. “Mensen kunnen vandaag met een kop koffie en een appelflap met ons in gesprek. We willen op een persoonlijk niveau betrokken zij en geen afstand hebben tot onze inwoners.”

De nieuwe opzet blijkt in de smaak te zijn gevallen. Burgemeester Bengevoord zegt halverwege de Nieuwjaarskoffie al ‘ontzettend leuke gesprekken te hebben gehad met inwoners.”
Behalve het college, was ook de gemeenteraad aanwezig. Ook zij sprak met mensen over het onderwerp waar mensen zelf mee kwamen. Het meest besproken onderwerp was het cultuurcentrum met Boogie Woogie met de vraag: is uitstel geen afstel?

Winterswijk houdt nieuwjaarsreceptie in een nieuwe stijl: buiten een nieuwjaarskoffie met appelflap – Foto: Cindy Geurkink

Oost Gelre en Aalten

Beide gemeenten houden een nieuwjaarsreceptie zoals inwoners dat vóór corona gewend waren: met de nieuwjaarstoespraak van de burgemeesters en een programma. Er wordt op de maandagavond 9 januari teruggekeken en vooruitgekeken. In het eigenwijze jaaroverzicht van radioprogramma 1Achterhoek Actueel noemde de Aaltense burgemeester Anton Stapelkamp 2022 een rampjaar wijzend naar corona, de horeca en kleine winkels die het ontzettend moeilijk hadden en de vluchtelingenstroom uit Oekraïne met de gevolgen van een energiecrisis en nog meer druk op de woningmarkt en de asielcrisis in Ter Apel. “Als gemeente stonden we onder druk en we ervoeren de spanningen in de samenleving. Toch ook dankbaar voor dat we woningen en werk hebben kunnen organiseren voor Oekraïners. Opeens lijkt er ook heel veel mogelijk.” Stapelkamp noemde ook de zorg voor jongeren die op zoek zijn naar woningen.

Burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre noemde in 1Achterhoek Actueel ‘2022 een jaar met twee gezichten’. “We zijn gestart met corona en de beperkingen en daarna kwam de samenleving weer op gang. Het was op het moment nog spannend toen het carnaval in Groenlo als eerste evenement weer mocht plaatsvinden. We hebben de gemeenteraadsverkiezingen gehad en er zijn veel jonge mensen in de raad gekomen. Er bestaat veel onrust onder de agrariërs. Ik herinner me de demonstratie: ze wilden met ons in gesprek en dat hebben we gedaan. Hoop dat inwoners de tijd goed doorkomen want er zijn mensen die het heel moeilijk hebben door de hoge energieprijzen. Woningbouw is ontzettend nodig voor inwoners en voor mensen die op de vlucht zijn.” Bronsvoort zei dat college, de raad en de inwoners met elkaar in gesprek blijven zodat ‘we’ samen met elkaar de schouders eronder kunnen zetten.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie zullen beiden vooruitblikken op 2023 waarin allerlei projecten op de planning staan. In de gemeente Aalten zijn dat het centrumplan Dinxperlo en de verdere verduurzaming van de buitenruimte en ‘woningruimte organiseren’. In Oost Gelre zijn dat de sporthalbouw in Groenlo, het masterplan rond de Driehoek en Vitelco in Lichtenvoorde, woningbouw en de windmolens op de grens met Berkelland.

De nIeuwjaarsreceptie van de gemeente Oost Gelre wordt gehouden (19.30 uur) in Zaal Wieggers in Mariënvelde. Die van de gemeente Aalten in De Hofnar (19.00 uur) in Aalten.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-07 21:29:12


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.