De Heikamp zit al vijftig jaar vol beroemde pannenkoekverhalen

– Van het zelf gesteelde gouden graan voor pannenkoeken en de carrotcakepannekoek uit de moestuin tot aan een wandeling van het naastgelegen Doolhof naar het Binnenhof voor een gesprek met premier Rutte. Pannenkoekenrestaurant De Heilkamp zit vol verhalen en anekdotes rond de pannenkoek sinds Greet en Jo van Zijtveld vijftig jaar geleden de sleutels in ontvangst namen van boerderij en manege De Heikamp in Ruurlo. De Heilkamp brengt een puzzel uit waar al die verhalen in één striptekening af te lezen zijn.

“In een halve eeuw tijd is er veel veranderd”, zegt huidig eigenaar en zoon Bert van Zijtveld. De puzzel die illustrator Bart Klein Goldewijk tekende, omvat in 1000 stukjes de geschiedenis van De Heikamp. Bezoekers van De Heikamp kunnen ervoor sparen. Het is een korte weergave over hoe een boerderij steeds meer een horeca- met evenementenbedrijf werd en waarmee De Heilamp bekendheid kreeg.

Een van de vele hoogtepunten uit de geschiedenis van De Heikamp was de titel ‘Het Beste Pannenkoekenhuis van Nederland’ in 1985. “Toen kwamen mensen van heinde en verre naar Ruurlo om een pannenkoek te eten. Dat heeft het bedrijf een enorme boost gegeven.”

Nederlands Kampioen

Een ander onvergetelijk moment is het Nederlands Kampioenschap Pannenkoekenbakken. Chef-kok Rob ontwikkelde een pannenkoek – “noem het gerust een culinair kunstwerk”, zegt Zijtveld – met de naam ‘Dwars door de moestuin’. ‘Deze pannenkoek zou een parel zijn op de kaart van elk willekeurig sterrenrestaurant’, luidde het oordeel van de vakjury. De pannenkoek staat nog altijd op onze menukaart! Deze week doet De Heikamp op de Horecava weer een gooi naar de titel. Dit keer met een pannenkoek op basis van carrotcake met de titel ‘Vanille Flamboyé, aldus Van Zijtveld.

Het Liefdespad

Bekendheid ontleent De Heikamp aan innovatie in beleving en verrassende initiatieven. Ze kleuren stuk voor stuk vijftig jaar geschiedenis. Het is uitgegroeid naar zoveel meer dan enkel een pannenkoekrestaurant. De boerderij met restaurant ligt midden in het bos: je kan met een rode puntmuts op, op pad met Wouter de Kabouter, je bewandelt de Roekoe-tocht, de Strooptocht, het Natte Laarzen Pad of je kan samen het Liefdespad afstruinen langs iconische kunstwerken van Nederlandse kunstenaars. In het Klimbos leg je een route af tussen de toppen van de bomen. De Heikamp is ook de start-/stop- of pauzeplek van fietstochten of mountainbikeritten die door het coulisselandschap lopen.

Graan Cru Primeur

Op loopafstand van De Heikamp heeft het restaurant een eigen boerderij. Van Zijtveld: “Hier telen we – als enige restaurant van Nederland – onze eigen tarwe. Elk jaar reiken wij de Graan Cru Primeur uit aan een bekende Nederlander, die – net als De Heikamp – bijdraagt aan het bewustzijn van het belang van de korte keten. Daarnaast deden we mee aan de tv-quiz Keuringsdienst van Waarden, hebben we een plek in de Eredivisie Horeca, organiseerden wij het NK-terrasschaatsen en haalden we de landelijke pers met de wandeltocht ‘Van Doolhof naar Binnenhof’, die eindigde in het Torentje met een gesprek met de minister-president.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-09 09:20:07


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.