Winterswijk heeft een kerstfestijn over dorpsgenoot Jan Willink; Deventer heeft het Dickensfestival

– Deventer mag rond Kerst bekend staan om het Dickensfestival in het centrum van de stad; Winterswijk heeft textielfabrikant Jan Willink, een tijdgenoot van Charles Dickens, om wie dit weekend een levend cultuur- en theaterfestival heen werd gebouwd. Dit was omwille van het vieren van de geboorte van Nederland 450 jaar geleden. Jan Willink heeft aanzienlijk bijgedragen aan economische voorspoed in en rond Winterswijk. En om hem te eren werd een heel theaterfestival georganiseerd. Een heel weekend was het aangenaam druk in het centrum van Winterswijk met bezoekers. Ze genieten van de opgebouwde decembersferen van ruim een eeuw geleden. Dat smaakt naar meer, vinden bezoekers.

De viering van de Geboorte van Nederland in 1572 is landelijk officieel gekozen. Hierbij worden waardes als de verworven vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid gevierd en herdacht. Jan Willink is voor Winterswijk een voorbeeld voor deze verworvenheden geweest. Hij zorgde voor een spoorverbinding tussen het westen van Nederland en van Winterswijk in de richting van Düsseldorf. Voor vrouwen was er ook werk in zijn textielfabriek. Dat had als gevolg dat er een ‘bewaarschool’, een kleuterschool werd opgericht. Mensen kregen zo meer geld om te spenderen en te sparen. De nutsbank deed haar intrede in Winterswijk. Economische voorspoed gaf dus heel veel vrijheden. De dynamiek van die tijd speelden zo’n 180 acteurs afgelopen weekend na in de centrumstraten na. Bezoekers die al bezig waren met de kerstinkopen doen namen ze mee in de tijd rond kerst in het jaar 1850. Ook burgemeester Bengevoord was van de partij. Hij was de burgervader uit die tijd.

Acteurs vertelden de verhalen van die tijd, kinderen van het project voor talentontwikkeling Petje op, Petje af kregen een rondleiding door de centrumstraten en troffen daar de acteurs die het spel met ze speelden. Het centrum van Winterswijk zag eruit als één theaterdecor uit 1850. Het meest in het oog springend was historisch de kleine straatjes van de Lappenbrink achter de Meddosestraat waar het hele decor historisch klopte. Dat deed al gauw denken aan Charles Dickens: het was alsof je in de film van Oliver Twist rondliep. Mede door de lovende kritieken van bezoekers, overweegt de organisatie achter dit kerstfestijn als jaarlijks evenement te laten terugkeren.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-18 16:00:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.