Het kan weer: wat is nu leuker dan een strijd tussen scholen op het Kersthandbaltoernooi

– Maar liefst 21 scholen uit Winterswijk doen in de kerstvakantie mee aan het traditionele Kerst Scholentoernooi van de Winterswijkse handbalvereniging HCW. Een ding is zeker: op 29 december zal de strijdlust tussen de schoolteams weer als vanouds zijn. Behalve de beker voor de schoolkampioen zijn er meer bekers te winnen, waaronder welk schoolteams het origineelste spandoek heeft en is het scholentoernooi met de sfeer van de tijd van het jaar omgeven. Een staat een kraam met ambachtelijk gebakken oliebollen van een sponsor. De opbrengst komt grotendeels ten goede aan het jubileumtoernooi dat HCW volgend jaar wil organiseren. De vereniging bestaat dan 60 jaar.

“De handbalsport leeft in Winterswijk”, laat Raimon Bollen van de vereniging weten. “De drie te verdelen bekers en de gezellige opzet van het toernooi met een olliebollenkraam, is om de strijdlust aan te wakkeren, zo vertelt Raimon.

Aan het kersttoernooi doen 21 schoolteams mee uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit Winterswijk. “Dit is minder dan vóór corona. We zien een terugloop aan deelname. Twee basisscholen kregen geen team samengesteld. Dat heeft redenen door een ander beleid van de school of doordat mensen op vakantie gaan. Desondanks proberen we er weer een leuk toernooi van te maken en proberen we het leuk maakt om mee te doen. Ook dit scholentoernooi leeft in Winterswijk”

Het handbaltoernooi voor scholen is onverdeeld in drie categorieën: jongens, meisjes en gemengd. Het toernooi start ’s middags om 13:00 uur met een warming-up voor alle teams. Dit gebeurt op twee halve handbalvelden. Vanaf 18:00 uur vinden de sensationele finales plaats, waarbij het gaat om de 1e, 2e, 3e en 4e plaats. Deze worden op een volledig wedstrijdveld gespeeld en duren elk vijftien minuten. In fase van de poulewedstrijden krijgt elk schoolteam tien minuten de kans om de wedstrijd te winnen. “Voor een echte sportsfeer kondigen we de finales aan met zoeklichten en muziek wat de strijd tussen de scholen extra aanwakkert.”

Een scholentoernooi kent geen favorieten. Dat maakt de strijd tussen de schoolteams om winnaar te worden ook zo leuk. De grootste HCW-beker gaat naar de winnaar, maar er is meer prijzen te winnen. Voor het team dat het meest sportief speelt is er de Jan Dijk Trofee. Dit is een echte fair-play trofee. De Siegfried Egbers Beker, is een speciale beker is een eerbetoon aan HCW keeper Siegfried Egbers. Zijn naam zal voortleven binnen de vereniging doordat deze beker aan de beste keeper/keepster van het toernooi wordt uitgereikt. Het is een hele eer om deze te ontvangen. De Rob Puturuhu Beker gaat dit jaar gaat naar de beste sfeermakers. Dit is het team met de leukste/mooiste spandoek.

Verloting en heerlijke oliebollen voor jubileumjaar

Het Kerst Scholentoernooi dat op 29 december wordt gehouden is de 59e editie. Volgend jaar viert HCW het 60-jarige jubileum. iTijdens het toernooi is er een verloting bij de trap richting tribune. Een tafel vol met mooie prijzen gesponsord door lokale ondernemers die bezoekers van het toernooi kunnen kopen. Een kraam met heerlijke ambachtelijke oliebollen maakt de gezelligheid rond het toernooi compleet. De opbrengst van de vers gebakken wil HCW ten goede laten komen aan het toernooi en om volgend jaar een prachtig jubileum toernooi te kunnen organiseren. Raimon Bollen: “We denken om volgend jaar het toernooi groter te maken door ook scholen uit omliggende plaatsen uit te nodigen.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-19 15:15:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.