Survivalatleten genieten gewoon van winter en koude: ‘dat is de strijd der elementen van de natuur’

– De survivalrun in Dinxperlo is een populaire wedstrijdrun voor atleten van de survival in Nederland en België. Het is in december, dikwijls met vorst of andere koude, een goede opwarmer om je krachten te meten voor de grootste survivalwedstrijd in Beltrum, de bakermat van de sport. Dinxperlo kreeg dit jaar het Open Nederlandse Kampioenschap Korte Survival Run ( 7 km) toegewezen van de survivalbond. Thom van Cappellen uit Zelhem ging zondag met de kampioenstitel naar huis. Zijn concurrent Joey Bakker werd tweede door ‘een stomme fout’, zo zei hij. Zijn veter ging los.

Min 5 graden is het, als de top van de twaalf beste survivalatleten van Nederland om 9.30 uur van start gaat. Ze wrijven hun handen warm, spugen er even in en zodra het startschot klinkt vliegen ze als katten in de touwen. De nog weinige toeschouwers zijn ware liefhebbers van de sport. Ze geven met hun aanmoediging een adrenalinestoot aan de sporters, maar het is te koud om te lang bij de starthindernis te blijven staan. De organisatie van de Dinxperloop, de naam waaronder deze wedstrijdrun op de kalender bekend staat, heeft overal vuurkorven op het terrein staan. Het is het terrein dat normaal het trainingsbos is van de survivalvereniging in De Heurne. In vijf lussen om het terrein heen, in een klavertje vijf, is het wedstrijdparcours uitgezet. Dat maakt dat dat toeschouwers de wedstrijd goed kunnen volgen en warm kunnen blijven bij de vuurkorven. Tegen winterse taferelen op de achtergrond is de wedstrijd een lust voor het oog om te kijken.

Thom van Cappellen werd Nederlands kampioen op de korte afstand survival – Foto: Eveline Zuurbier

“Het is prachtig, ideale omstandigheden en lekker winters”, zegt Martine Heinen van de organisatie. Ze had zelf graag willen deelnemen aan de wedstrijd, maar organiseren en meedoen gaan nu eenmaal niet samen, vertelt ze. “En ja, het is koud ook voor de deelnemers, maar daar bereiden ze zich op voor: ze trainen ervoor”, zegt Heinen. “Ze hebben thermokleding aan en in de touwen klimmen, swing-overs en catcrawls die doe je met de blote handen voor een goede houvast. Dit decemberweer is prachtig. Deze temperaturen zijn de ideale uitdaging voor iedereen die van deze sport houdt. Het is zo’n mooie sport om te doen”, overtuigt Heinen met enthousiasme.

Joey Bakker in de hindernis waar hij koploper Thom van Cappellen dicht naderde. – Foto: Eveline Zuurbier

Meer dan 1000 deelnemers schreven zich voor de korte survivalrun in, waarvan de helft meedeed aan de kampioenswedstrijd. Thom van Cappellen werd in Dinxperlo winnaar. Hij is degenen die momenteel het eindklassement aanvoert van de lange afstand, binnen de survival dé afstand waaruit de survivalsport is ontstaan. Zijn rivaal Joey Bakker uit Arnhem, momenteel vierde in het eindklassement, moest de man uit Zelhem laten gaan. “Bij de derde richting de vierde hindernis kwam ik bijna op gelijke hoogte met Thom, maar moest hem even later laten gaan. Ik heb een domme fout gemaakt. M’n veter ging los. Dat overkomt me vaker en liet ik tijd liggen door niet al te slim een hindernis te nemen.”
Van Cappellen zei genoten te hebben van de Dinxperloop door het winterse landschap als waren de laatste paar hindernissen in de koude zwaar. “Je hebt het wel warm, maar je armen verzuren sneller waardoor je in een hindernis tijd verliest op je tegenstander.”

[youtube:]

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-18 14:51:56


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.