Winterswijk heeft de allereerste kinderburgemeester

WINTERSWIJK – In Winterswijk is tijdens de bijeenkomst van de kindergemeenteraad de allereerste kinderburgemeester geïnstalleerd. Dat is Joshua Beijers (10) geworden. Zijn plaatsvervanger is Fenne Vrieze (10). Beiden werden geïnstalleerd door burgemeester Joris Bengevoord.

Tot en met 29 maart 2024 konden Winterswijkse leerlingen van groep 7 zich aanmelden als kandidaat om kinderburgemeester van Winterswijk te worden. Met de kinderen die zich hebben aangemeld is op 5 april kennisgemaakt. Joshua Beijers mag zich het komende jaar kinderburgemeester van Winterswijk noemen. Als loco-kinderburgemeester werd Fenne Vrieze geïnstalleerd. De kinderburgemeester gaat onder andere mee naar evenementen zoals de lintjesregen, dodenherdenking het uitreiken van de kinderjuryprijs bij het Volksfeest, het openen van een tentoonstelling en samen met de burgemeester Sinterklaas welkom heten. 

Kindergemeenteraad

Leerlingen van basisscholen OBS Kotten, De Schakel, De Bataaf en OBS de Stegeman gingen donderdag 25 april met elkaar het debat aan. Uit elke klas deed er een fractie van vijf leerlingen mee. Elke fractie presenteerde en verdedigde een zelfbedacht plan voor iets wat zij in Winterswijk willen realiseren. Het beste plan wordt daadwerkelijk uitgevoerd, hiervoor is een budget van 5.000 euro beschikbaar. De vergadering werd voorgezeten door burgemeester Bengevoord, met ondersteuning van de kinderburgemeester, er was een griffier aanwezig en een aantal raadsleden om de leerlingen te helpen waar nodig.

Het plan van de leerlingen van basisschool OBS Kotten werd verkozen tot het beste plan tijdens de kinderraad. Zij willen een gezellig strandfeest organiseren waar iedereen plezier van kan hebben. Er zijn activiteiten zoals een waterpistolenwedstrijd, volleybal, een zandkastelenwedstrijd en danswedstrijd. Ze willen dat het feest voor alle basisschoolkinderen gratis is en dat ouders gratis met de kinderen mee mogen. Alle kinderen uit de klas werden betrokken bij het bedenken van deze activiteit.

De kinderraad wisselt elk jaar van samenstelling, afhankelijke van de deelnemende scholen aan de voorbereidende workshops van ProDemos. Deze organisatie laat zich omschrijven als ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen in bijvoorbeeld wat kinderen kunnen doen en betekenen voor de gemeente Winterswijk. De kindergemeenteraad vergadert één keer per jaar. Elke keer in het eerste kwartaal.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-25 15:39:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.