Deze gevaarlijke oversteekplaats wordt eindelijk veiliger

LOCHEM – Ongelukken en gevaarlijke situaties: de kruising van de Broekstraat en Nettelhorsterweg (N825) tussen Lochem en Borculo is al jaren een doorn in het oog van buurtbewoners. Maar nu lijkt er toch eindelijk schot in de zaak te komen. Op 30 april en 1 en 2 mei wordt slimme signalering aangelegd die fietsers veiliger de 80-kilometerweg moet helpen oversteken.

Klaas Ruitenberg is namens de SGP gedeputeerde bij de provincie Gelderland en is blij met de slimme signalering. “Op een drukke 80-weg kan het lastig zijn voor fietsers om goed in te schatten wanneer ze veilig kunnen oversteken. Dit nieuwe systeem maakt gebruik van een radar om de snelheid van het voertuig in te schatten. De overstekende fietser krijgt dan via ledverlichting in het asfalt een signaal.”

Nieuwe technologie

Hans Leeflang van het burgerinitiatief Slimste weg van Nederland is al sinds 2017 bezig deze weg veiliger te maken. “Toen wij van start gingen, wilden we graag een brug of een tunnel. Dan kan iedereen veilig oversteken. Helaas was die stap nog te groot. Maar natuurlijk zijn wij hier ook erg blij mee. Veiligheid kan gediend zijn door nieuwe technologie en daar is dit project een mooi voorbeeld van.”

Urgentie

Hij vertelt dat de N825 qua vrachtwagens de drukste weg is van de provincie. “In 2017 gebeurde er opnieuw een vreselijk dodelijk ongeluk. Dat versterkte de urgentie om de weg zo snel mogelijk veiliger te maken. Door een bocht in de weg is de kruising nog gevaarlijker, omdat er minder zicht is op de weg en op de fietsers die oversteken.”

Voorbeeldproject

“Het is een drukke en populaire oversteekplaats. Niet alleen door schoolgaande kinderen, maar ook door dagjesmensen die een fietstocht maken in deze regio.” Al eerder kreeg het burgerinitiatief het voor elkaar om op de weg een middengeleider te plaatsen, wat de weg al veiliger maakte. “Door deze nieuwe stap hopen we natuurlijk op een veiligere omgeving, maar ook dat we een voorbeeld kunnen zijn voor andere N-wegen in Gelderland.”

Tijdens de proefperiode van drie maanden volgen provincie Gelderland en de aannemer de ervaringen met deze slimme signalering. In september worden de resultaten geëvalueerd. Mogelijk wordt het systeem daarna ook op andere plaatsen in Gelderland ingezet.

Geschreven door Annelisa van Beek op 2024-04-25 19:03:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.