Eerste letters woord LICHTENVOORDE geplaatst

LICHTENVOORDE – Zaterdag 27 april wordt om 13.00 uur de eerste van 13 letters geplaatst die samen het woord ‘LICHTENVOORDE’ gaan vormen. En niet toevallig gaat het om de letter O. “De letter O staat voor Oranje en hoe mooi is het dat wij deze letter als eerste op Koningsdag mogen plaatsen”, aldus een trotse voorzitter van het Comité Orange Lichtenvoorde Martijn Beckhoven. Het streven is om alle letters in de periode tot 28 juni te plaatsen op de locatie aan de N18-Zieuwentseweg.

Zaterdag 27 april wordt om 13.00 uur de eerste van 13 letters geplaatst die samen het woord ‘LICHTENVOORDE’ gaan vormen. En niet toevallig gaat het om de letter O. “De letter O staat voor Oranje en hoe mooi is het dat wij deze letter als eerste op Koningsdag mogen plaatsen”, aldus een trotse voorzitter van het Comité Orange Lichtenvoorde Martijn Beckhoven. Het streven is om alle letters in de periode tot 28 juni te plaatsen op de locatie aan de N18-Zieuwentseweg.

Het idee van de letters ontstond in 2020, toen wagenbouwersgroep Lansink-Bluiminck de letters ‘LICHTENVOORDE’ in het Wentholtpark zette als onderdeel van de Corso Kunstobjectenroute. Dat riep veel enthousiaste reacties op en leidde uiteindelijk tot het Project De 13 letters. Maar dan wel net even anders, elke letter als een kunstobject met een eigen uitstraling. Letters die Lichtenvoorde kleur geven.

Eerste letters woord LICHTENVOORDE geplaatst – Foto: Omroep Gelderland

Elke letter heeft een eigen sponsor, van bedrijven tot instellingen en organisaties. En aan elke sponsor is een kunstenaar gekoppeld. In goed overleg zijn ze samen tot een creatieve en kunstzinnige invulling van de letter gekomen. Het Comité Orange koos als vanzelfsprekend de letter O en kwam met kunstenaar Hamoud Al Hanini tot een ontwerp. Martijn van Beckhoven: “Wij hebben gekozen voor het ontwerp van een leeuw. Oranje, Koningsdag, Comité Orange, het komt allemaal samen in dit ontwerp.”

Wat het Comité Orange vooral aanspreekt is het idee achter de letters. “Het staat symbool voor de saamhorigheid, het bloeiende verenigingsleven, de vele vrijwilligers, de bedrijvigheid. De diversiteit in letters benadrukt de kracht van Lichtenvoorde nog eens extra. Dat maakt het zo’n mooi project en daarom doen wij er ook graag aan mee. Wij voelen het als een grote eer dat we op Koningsdag onze letter O als eerste mogen plaatsen.”

De komende weken worden steeds weer nieuwe letters geplaatst. Het streven is om op 28 juni de laatste letter de plaatsen. De 13 verschillende kunstenaars staan garant voor een grote diversiteit in letters. Maar ook letters die bij elkaar passen en samen het woord Lichtenvoorde vormen.

Wethouder Jos Hoenderboom zal zaterdag om 13.00 uur samen met het Comité Orange de eerste letter op de speciaal daarvoor aangelegde fundering plaatsen.

Geschreven door Jorg Ebbers op 2024-04-25 15:05:36


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.