Wil je je elektrische auto opladen bij een publiek laadpunt? Doe dat buiten de Achterhoek, dat is bijna de helft goedkoper

– In de Achterhoek betaal je voor het opladen van de elektrische auto bijna het dubbele ten opzichte van omliggende gemeentes als Haaksbergen, Hof van Twente, Doesburg en Zevenaar. In de Achterhoek betaal je bijna het dubbele voor een kWh. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van Eco-Movement.

Uit het onderzoek blijkt dat er enorme verschillen bestaan in laadpaaltarieven in Gelderland, soms bijna twee keer zo duur. De tarieven in de gemeenten Oude IJsselstreek en Berkellandstaan in de top drie van duurste gemeenten waar je aan openbare laadpalen gemiddeld respectievelijk 48 cent per kWh en 46 cent per kWh betaalt. Terwijl je in de gemeenten Zevenaar en de buurgemeenten in Twente respectievelijk gemiddeld 29 cent per kWh en 26 cent per kWh betaalt voor het opladen aan de laadpaal. De gemeenten in Twente behoren tot de meest voordelige gemeenten in heel Nederland. De duurste gemeenten in Nederland zijn Utrecht en Terschelling. Je betaalt in deze gemeenten tegen de 60 cent per kWh.

“Dit zijn echt opvallend grote verschillen, want het gaat om openbare laadpalen. Je kunt er ook voor kiezen om thuis de auto op te laden, want dan betaal je, tot het prijsplafond, ‘maar’ 40 cent per kWh. Dat is toch goedkoper dan de genoemde 60 cent. Pas dan wel op dat je in het gebruik niet over het prijsplafond heen gaat, want dan betaal je het afgesproken tarief met je leverancier”, legt Independer energie-expert Joris Kerkhof uit. Maar er zijn al leveranciers die contracten aanbieden met tarieven ruim onder het prijsplafond. Als je zonnepanelen hebt en daarmee de auto op kunt laden, dan ben je natuurlijk helemaal spekkoper.

Gelderland voordelige provincie

De auto opladen bij een publiek laadpunt is in Gelderland 14,4 procent (gemiddeld 34 cent per kWh) goedkoper dan elders in Nederland. Desondanks is het niet de meest voordelige provincie. Dat is namelijk Overijssel, waar je gemiddeld maar 31 cent betaalt per kWh stroom. Ook in Zuid-Holland ben je goedkoper uit.

De duurste provincie om je auto op te laden bij een publiek laadpunt is Utrecht. Hier betaal je per kWh gemiddeld zelfs 51 cent.

Ondergrondse parkeergarages het duurst

Hoeveel je betaalt voor het opladen van je auto kan ook sterk variëren per type parkeerplek. Zo kost het opladen in een ondergrondse parkeergarage je gemiddeld 16,8 procent meer dan bij een parkeerplek op straat. Ook op parkeerterreinen en in ‘gewone’ parkeergarages betaal je meer dan langs de weg (+13,6 procent).

Kostenoverzicht per type parkeerplaats. – Foto: Independer

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-06-15 08:14:43


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.