Doetinchemse burgemeester Mark Boumans vicevoorzitter van de VNG

– De Doetinchemse burgemeester is de nieuwe vicevoorzitter van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) geworden. Hij vervult deze positie naast Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, die in het najaar van 2022 werd verkozen tot voorzitter.

Bouwmans kreeg woensdag op het VNG-congres in Groningen 61 procent van de stemmen. Het is voor het eerst dat een burgemeester die niet afkomstig is uit één van de 20 grotere gemeenten in Nederland deze positie invult. Boumans heeft zichzelf kandidaat gesteld, om een stem te geven aan de kleinere gemeenten. Eind maart verscheen het rapport ‘Elke regio telt!’ van verschillende instanties met erkenning van de achterstelling van plattelandsregio’s, een advies aan het Rijk. Met de positie van vicevoorzitter zet Boumans zich in om elke gemeente, elke regio een stem te geven.

Boumans stelde zich in april verkiesbaar. Zijn kandidaatstelling werd breed gedragen door kleine en middelgrote gemeenten die 55 procent van alle gemeenten in Nederland uitmaken.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-06-15 10:21:12


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.