Wethouder wil meer aandacht voor middelgrote gemeenten

– In Gelderland zijn veel middelgrote gemeenten te vinden. En die moeten meer samenwerken en zichtbaarder worden, vindt de M50. Zij komen op voor het belang van gemeenten zoals Lochem. Eva Boswinkel is wethouder in buurgemeente Zutphen en zit in het dagelijkse bestuur van de M50.

Meer dan de helft van de inwoners van Nederland woont in een middelgrote gemeente, legt ze uit in het radioprogramma van Jesse Sprikkelman. “Een middelgrote gemeente heeft tussen de 30.000 en 80.000 inwoners. Je hebt diverse soorten: gemeenten met een stedelijke kern zoals Zutphen, gemeenten zoals Lochem met meerdere dorpen en agglomeraties zoals Nieuwegein.”

Stem laten horen

Er gaat natuurlijk veel aandacht en geld naar de Randstad. Dat snapt Boswinkel ook wel. Want “de Randstad is ook belangrijk. Maar de stem van middelgrote gemeenten moet veel meer en beter gehoord worden. Zeker in de Randstad en dus ook Den Haag.”

Geld is vaak een issue in dit soort gemeenten. “Wij blijven daarom ook herhalen: ‘geen taken als niet meer knaken.’ Er is heel veel gedecentraliseerd, er is meer van de overheid naar gemeenten gekomen om uit te voeren. Middelgrote gemeenten hebben daar veel last van, omdat de budgetten kleiner zijn. Dat gaat ten kosten van bibliotheken, zwembaden en andere algemene voorzieningen.”

Grootstedelijke problematiek

Hebben dit soort gemeenten dan ook te maken met grootstedelijke problematiek, zoals dat in Amsterdam het geval is? “Zutphen heeft één grote kern. En daar zie je grootstedelijke problematiek ontstaan. Daar hebben we dezelfde oplossingen nodig als de grote steden krijgen. Maar dat gebeurt niet.”

De M50 gaat lobbyen in Den Haag. “Het is belangrijk dat we veel zichtbaarder zijn in Den Haag. Maar ook aan de voorkant: het is belangrijk dat we veel meer zicht krijgen op de potjes en financiën.” En dat zichtbaar worden – ook in de rest van het land – lukt steeds beter. “Gelijk na de verkiezingen bijvoorbeeld, toen werden radio- en tv-reportages opgenomen in middelgrote gemeente. Juist omdat het zo interessant is om ook eens andere mensen aan het woord te laten.”

Beluister het gesprek met Eva Boswinkel via Spotify

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2022-10-22 10:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.