Trouwen in 1627 is kiezen uit zes vrouwen: ‘Je kan zomaar met de verkeerde naar huis gaan’

– Trouwen in 1627 ging er iets anders aan toe dan de meeste bruiloften van nu. Tijdens de Slag om Grolle in Groenlo werd vrijdag een zeventiende-eeuwse bruiloft nagespeeld. Daarbij was het maar de vraag of de bruidegom met zijn grote liefde kon trouwen.

Zes vrouwen, verborgen onder witte doeken, staan op de trappen van het bordes van het stadhuis. Bruidegom Jan Tichy uit Tsjechië staat beneden te wachten op zijn grote liefde. Bovenaan het bordes schreeuwt de vader van de bruid: “Als je zoveel van mijn dochter houdt, zoek dan de goede maar uit.”

Tichy staat voor een lastig dilemma. Bij een verkeerde keuze gaat hij zomaar met een andere vrouw naar huis. Gelukkig voor Tichy kiest hij zijn droomvrouw uit. Het gezelschap loopt naar de Wheme waar vervolgens de huwelijksakte, onder toeziend oog van wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre, wordt ondertekend.

Kijk naar een reportage over de zeventiende-eeuwse bruiloft in Groenlo:

Munten in de gracht

Onder begeleiding van trommelaars en soldaten verplaatst het gezelschap zich naar de rooms-katholieke kerk waar het bruidspaar officieel het ‘ja-woord’ geeft. Het feest barst los in de binnenstad, maar de officiële ceremonie is daarmee nog niet ten einde.

Het bruidspaar moet als laatste nog over een touw heen stappen, dat aangeeft dat het paar alle obstakels in het leven aan kan. Daarbij worden munten in de Grolse gracht gegooid dat symbool staat voor veel geluk.

“We worden heel erg gelukkig”, zegt bruid Sylva Tichá Bambasova. Ze is blij dat haar man de juiste keuze uit zes vrouwen heeft weten te maken.

Zie ook: Oekraïense vluchtelingen zien de Slag om Grolle: ‘We snappen het verschil’

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Suzan van Loenen, Omroep Gelderland op 2022-10-22 08:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.