Weerstand tegen aanpak Markt in Winterswijk: ‘Er is absoluut niks mee’

– Winterswijk onderzoekt hoe de Markt in het centrum in de toekomst heringericht kan worden. Op Facebook en Twitter ontstond de afgelopen dagen een levendige discussie met honderden opmerkingen, waarbij veel mensen zich afvragen waarom het plein in het dorp überhaupt anders ingevuld zou moeten worden.

“Laat de Markt in hemelsnaam zoals het is”, schrijft Mark Peters. “Het is hét centrum van ons mooie dorp met vele mogelijkheden. Er is absoluut niks mee.” Ook Kevin ten Dolle vraagt zich af waarom de Markt moet worden aangepakt: “De markt zorgt twee keer in de week voor bedrijvigheid en tal van activiteiten vinden hier plaats. De tent voor het Volksfeest moet er sowieso gewoon kunnen blijven staan eens per jaar.”

Erik Grevers merkt aan de reacties dat Winterswijkse burgers dik tevreden zijn met de huidige situatie. “Het is nu multifunctioneel voor concerten, markt en het volksfeest”, zegt Grevers. “Dat geld is op andere plaatsen beter besteed.”

‘Honderd varianten’

Vorige week donderdag was er tijdens een politiek forum in het dorp een presentatie over de toekomstige invulling van de Markt. “We kunnen wel honderd varianten bedenken”, vertelde Wim Voogt, eigenaar van OKRA Landschapsarchitecten, toen.

Hij liet drie voorbeelden zien, van een groene Markt zonder plek voor de warenmarkt tot een afbeelding met wél plek voor de marktkooplui. Eén ding is zeker: de Markt gaat op de schop. “Dit moet je niet meer willen”, zegt Voogt over een foto van een leeg plein met geparkeerde auto’s.

‘A.u.b. aan de gang met de Kloetensweg’

Tussen de reacties op Facebook zitten veel ideeën waar het geld dan beter aan kan worden besteed. “Ga a.u.b. een keer aan de gang aan de Kloetensweg”, vindt Leonie Hake. “De oude Plus en pelkhuisje….doorn in het oog.”

Gonda Rensink vindt dat het parkje op de hoek van de Vredenseweg met de Plataanlaan aangepakt moet worden. “We hebben daar als bewoners al zo vaak naar gevraagd bij de gemeente, maar er gebeurt niets”, aldus Rensink. “Verbeter de hangplekken voor jongeren, en zo jammer dat sommige gebouwen leegstaan en er niet meer uitzien”, zegt Annette Holders. “Geen reclame zo voor Winterswijk.”

‘Weg met de auto’s’

Er zijn ook ideeën hoe de inrichting van de Markt wel verbeterd kan worden. “Weg met de auto’s in ieder geval”, vindt Monique Waaijman. “Meer ruimte voor terrassen, markt en evenementen.”

Meerdere mensen vinden ook dat het straatwerk rond de Markt aangepakt moet worden, zodat het rolstoel vriendelijker wordt. “Dat duwen over al die klinkers is niet te doen”, zegt Renilda van der Veer. “Mensen vallen bijna uit de rolstoel.”

Afgesloten

Hans Wiggers vindt dat de Torenstraat in het weekend moet worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, zodat het veiliger wordt op de Markt. “Het wordt zo langzamerhand te gevaarlijk om daar te lopen en laat staan rustig op een terras te kunnen zitten”, vindt Wiggers.

De komende maanden zal de gemeente, in samenspraak met belanghebbenden en betrokkenen, gaan werken aan de eerste schetsontwerpen voor een nieuwe inrichting van de Markt.

Zie ook:

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-09-07 16:20:11


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.