Zonnepark in Zieuwent terug op de agenda: ‘Anders lopen we juridisch vast’

– Wethouder Jos Hoenderboom stelt de gemeenteraad van Oost Gelre opnieuw voor om een ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven voor de realisatie van een zonnepark aan de rand van Zieuwent. Voor de zomervakantie werd dit voorstel ook al in de gemeenteraad van Oost Gelre behandeld. Een meerderheid was toen tegen met het overvolle stroomnetwerk als voornaamste reden.

“Dit voorstel opnieuw inbrengen voelt misschien wat vreemd, maar als we het niet doen lopen we als gemeente juridisch vast”, aldus Hoenderboom. De wethouder verwacht dat de Raad van State bij een mogelijk hoger beroep het besluit van de gemeenteraad alsnog vernietigt met schadeclaims richting de gemeente tot gevolg.

‘Ruimte gereserveerd’

Daarnaast heeft Hoenderboom contact gehad metnetbeheerder Liander om antwoorden te vinden op vragen met betrekking tot het overvolle stroomnetwerk. Liander kan hier niet zomaar met ja of nee op antwoorden. “De status van het net is heel veranderlijk en waar vandaag capaciteit is, kan die morgen vergeven zijn”, aldus de netbeheerder. Liander geeft wel aan dat het bezig is om het netwerk in Zieuwent uit te breiden, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe initiatieven.

“Als er weer ruimte op het netwerk van Liander is zal, na aanvraag van de initiatiefnemers voor het zonnepark en goedkeuring van Liander, ruimte worden gereserveerd op het net voor het zonnepark”, zegt Hoenderboom. “Dan pas zullen initiatiefnemers het zonnepark gaan ontwikkelen en aanleggen.” Daarmee worden de bezwaren van onder meer de VVD en Nieuwe Liberalen Oost Gelre (NLOG) rond het overvolle stroomnetwerk door de wethouder ontkracht.

Het zonnepark aan de rand van Zieuwent, met ongeveer 5000 zonnepanelen, zou stroom moeten gaan opwekken voor ongeveer 750 huishoudens. De stroomkabel voor het zonnepark werd onlangs al getrokken.

‘Snap ik niks van’

Een aantal buurtbewoners van het beoogde zonnepark is stomverbaasd dat het besluit opnieuw op tafel ligt. “Kan dit besluit zomaar worden teruggedraaid?”, reageert mevrouw Vosters dinsdagavond tijdens de commissievergadering verbaasd. “Daar snap ik als gewone burger niets van.”

Vosters is niet per se tegen zonnepanelen of tegen een zonnepark, maar wel op deze locatie. “Er is maar één oplossing en dat is niet doen”, zegt Vosters. Dat vindt ook NLOG. “Wij zijn net als de buurt verbijsterd dat dit voorstel opnieuw op de agenda staat”, zegt fractievoorzitter Bertie Bosker. “Klaar is klaar.”

‘Deugde van geen kant’

Richard Klein Tank van de PvdA deelt de verbazing dat het voorstel van het zonnepark opnieuw op tafel ligt, maar is aan de andere kant ook blij met deze ontwikkeling. “Dat het besluit voor de zomer werd afgeschoten deugde van geen kant”, aldus Klein Tank.

“Het is evident dat een schadeclaim vanuit de initiatiefnemer van het zonnepark in het verschiet zou liggen. Goed dat er alsnog nieuw inzicht is gekomen. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.”

Besluit over twee weken

De VVD, één van de partijen die voor de zomer tegen het voorstel stemde, wilde dinsdagavond vooralsnog niet reageren, maar de discussie bewaren tot de raadsvergadering over twee weken. Dan stemt de gemeenteraad opnieuw over de ‘verklaring van geen bedenkingen’ voor de realisatie van het zonnepark, dat nu wel op een meerderheid lijkt te kunnen rekenen.

Zie ook: Zonnepark Zieuwent komt er voorlopig niet

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-09-07 05:45:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.