Boeren gaan duizend nieuwe vlaggen omgekeerd ophangen langs N18

– Achterhoekse boeren gaan woensdagavond weer vlaggen omgekeerd ophangen langs de N18, richting Lichtenvoorde. “We zijn bang dat de provincie en de gemeenten ze een keer weg gaan halen, dus is het idee ontstaan ze op boerengrond te plaatsen. Dat doen ze in het westen ook. Dan mogen ze niet worden weggehaald.”

Het effect van de omgekeerde vlaggen uitgewerkt? Integendeel, stelt Rutger van Lier, die in het hele land een aanjager is van de vlaggenactie. “Door ze op eigen grond te zetten blijven ze nog lang hangen en blijven ze zichtbaar voor iedereen. Dat is een goed signaal richting lokale, provinciale en landelijke politiek.”

Hij opent het achterportier van de bestelauto, die helemaal vol staat met dozen. Hij scheurt een doos open en graait erin. Het zijn allemaal rood-wit-blauwe vlaggen die omgekeerd langs de N18 worden gehangen. “Het zijn er duizend, ik heb ze net opgehaald in Twente”, zegt Van Lier.

‘Lekker in de wedstrijd’

Minister Henk Staghouwer van Landbouw heeft inmiddels de handdoek geworpen. Zou dat door de boeren als een stimulans kunnen worden gezien? “Dat is zeker een stimulans”, zegt Dick Scholts, ook betrokken bij de vlaggenactie. “Staghouwer stapt niet voor niets op. We zitten lekker in de wedstrijd.”

Mede-actievoerder Ronald Wolters vindt dat het hele kabinet verantwoordelijk is voor het opstappen van de minister: “Het was niet zijn post, maar Staghouwer is ook door niemand op de juiste weg gewezen. De hele regering is niet capabel om dit land te leiden.”

Van Lier is blij met de aankoop van de nieuwe lading vlaggen. “Ik hou van Holland”, zegt de afvalverwerker uit Halle. “Maar we hangen de vlaggen alleen weer normaal op als het wanbeleid weg is.”

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-09-07 16:52:10


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.