Weer woningen ontruimd bij brand Arnhem: vlammen laaien weer op

– In Arnhem woedt zondag een zeer grote brand in een rij huizen in de wijk Presikhaaf. In dit liveblog lees je alles over de laatste ontwikkelingen.

In Arnhem woedt zondag een zeer grote brand in een rij huizen in de wijk Presikhaaf. In dit liveblog lees je alles over de laatste ontwikkelingen.

19:25 | 200 brandweermensen ingezet

Er zijn bij de brand in Arnhem zondag al tweehonderd brandweermensen ingezet. Vanwege het warme weer zijn brandweerlieden extra afgelost.

19:15 | Vlammen laaien weer op

Op beelden is goed te zien dat de brand in Arnhem nog niet onder controle is. De brand woedt nu hevig in een hoekwoning.

19:05 | Onduidelijk wanneer bewoners terug kunnen

Volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Midden is nog onduidelijk wanneer de bewoners terug kunnen. Het gaat om de bewoners van de huizen waar brand heeft gewoed én waar geen brand heeft gewoed. “Portaal heeft contact met de bewoners”, zegt de Veiligheidsregio.

Ook zijn er extra huizen ontruimd, dat komt omdat er meer rookontwikkeling is. Die rook is ontstaan door sloopwerkzaamheden bij de afgebrande woningen.

18:48 | Nog eens 24 appartementen ontruimd

Vanwege de rook en de wind worden er nog eens 24 appartementen ontruimd. Het gaat om woningen aan de Doeffstraat, meldt een videocorrespondent.

Ook woningen aan de Doeffstraat ontruimd – Foto: Persbureau Heitink

18:00 | Vrouw die vluchtte is zwanger

De vrouw die zondagmiddag vluchtte via het dak bij de brand in Arnhem is zwanger. Dat zeggen buurtbewoners en burgemeester Ahmed Marcouch zondag. De ontsnappingspoging leverde bijzondere beelden op vanmiddag. Dat is terug te zien bij de update van 15.55 uur.

De zwangere vrouw ontsnapte via het dak. – Foto: Omroep Gelderland

17:54 | Marcouch ontredderd

Burgemeester Ahmed Marcouch zegt geschrokken en ontredderd te zijn door de brand. “Toen ik hier aankwam vond ik het heftig. Er was veel rook en er waren vlammen. Er is ook drie keer een NL-alert uitgegaan.” Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen, maar de impact is groot, zegt Marcouch.

“Er zijn bijna 100 woningen ontruimd en niet iedereen kan naar huis. Daarnaast zijn er mogelijk ook een aantal woningen onbewoonbaar geworden. Wij kunnen nu voor hen de eerste opvang betekenen en kijken of mensen alternatieve plekken nodig hebben voor de overnachting, vandaag of de komende tijd.”

17:30 | Brand woedt nog steeds

De brand in Arnhem woedt nog altijd. Het is voor de brandweermensen lastig om de brand te blussen door de zonnepanelen die op het dak liggen. “De zonnepanelen liggen als een soort paraplu over het dak en de brand woedt onder die paraplu. Er kan geen water bijkomen”, zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, Marco Misset.

Brand in Arnhem woedt nog altijd. – Foto: Omroep Gelderland

16:47 | Zorgen bij expert zonnepanelen

Nils Rosmuller is zonnepanelenexpert bij de Brandweer Nederland. Hij kan nog niets zeggen over de oorzaak van de brand, maar spreekt wel zijn bezorgdheid uit. Hij deed onderzoek naar branden met zonnepanelen van 2018 tot en met 2020.

“We zien het aantal branden toenemen”, zegt hij. “Het bestrijden van branden met zonnepanelen op het dak is lastig voor de brandweer, omdat het water niet goed onder het dak kan komen.”

Dat is slechts een deel van het probleem. Rosmuller: “Bij de woningen in Presikhaaf is het hele huizenblok vol gelegd met panelen. Daardoor verspreidt vuur zich gemakkelijk van het een naar het andere huis.”

Daardoor is een stoplijn nauwelijks aan te leggen. Een stoplijn is een grens die natgehouden wordt zodat de brand er niet overheen kan. “Zorg voor een gedegen installatie van zonnepanelen”, zegt de expert, waarmee hij doelt op ruimte tussen zonnepanelen.

16:34 | ‘Vuur laait weer op’

Een videocorrespondent meldt dat het vuur weer oplaait en dat de brandweer vreest dat het hele huizenblok verloren gaat.

16:21 | Marcouch ter plekke

Burgemeester Ahmed Marcouch op de plek van de brand.

Ahmed Marcouch op de plek van de brand. – Foto: Persbureau Heitink

16:19 | ‘Brand begonnen bij warmtepomp’

In het huis waar de brand uitbrak, woont een Antilliaans gezin, vertelt een betrokkene aan Omroep Gelderland. De brand zou zijn begonnen bij de warmtepomp onderaan de gevel van de woning en van daaruit naar binnen zijn geslagen. Toen de vlammen het dak bereikten, was er geen houden meer aan.

De brand begon mogelijk bij de warmtepomp bij de voordeur. – Foto: Omroep Gelderland

15:55 | Vlucht via dak

Bijzondere beelden, gemaakt niet lang na het uitbreken van de brand in Arnhem; via het dak haalt iemand halsbrekende toeren uit om de ontsnappen aan de brand.

15:39 | Ontsnapping in beeld

Ontsnapping via het dak. – Foto: Alma

15:17 | Weer een NL-Alert

De hulpdiensten versturen een tweede NL-Alert. “Kom niet naar de brand”, staat in het bericht.

15:05 | Marcouch reageert op brand

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem steekt bewoners van de getroffen woningen een hart onder de riem. Op Twitter zegt hij: “Lief Arnhem, helaas een felle brand in Presikhaaf. De brandweer is daar op volle sterkte om vuur en rook te bedwingen en de slachtoffers worden opgevangen. Als u kunt, blijf dan binnen als buurtbewoners, sluit deuren en ramen tegen de rook. Blijf fit, samen doorstaan wij dit.”

14:52 | Drie mensen naar ziekenhuis

Het aantal mensen dat is afgevoerd naar het ziekenhuis staat op drie. Eerder was sprake van vier mensen die rook hadden ingeademd.

14:49 | Vlammen slaan weer uit daken

De vlammen slaan rond 14.45 uur weer uit de daken, ziet een verslaggever van Omroep Gelderland. Intussen bekijkt de brandweer de brandhaard van boven met de hulp van een drone.

De vlammen slaan weer uit het dak. – Foto: Persbureau Heitink

14:32 | Nog eens 40 woningen ontruimd

Nog eens veertig woningen worden ontruimd, meldt de brandweer. Het gaat nu om honderd ontruimde woningen in totaal. Het gaat om huizen in Van Kinsbergen en de Van Speykstraat.

14:30 | ‘Kom niet naar de brand’

‘Kom niet naar de brand”, vraagt de Veiligheidsregio Gelderland-Midden op Twitter.

14:29 | Onduidelijk wanneer mensen terug naar huis kunnen

Een woordvoerster van woningcorporatie Portaal weet niet wanneer en of bewoners van het rijtjesblok dat is ontruimd terug naar hun huizen kunnen. Ook kan ze nog niets zeggen over de oorzaak van de brand.

14:21 | Nog steeds veel rook

Er komt nog steeds veel rook vrij. – Foto: Persbureau Heitink

14:14 | Daken op instorten

Van bovenaf is goed te zien hoe de brand onder de zonnepanelen woedt. Naar verluidt dreigen daken in te storten.

Brandweerlieden blussen de brand. – Foto: Persbureau Heitink

14:06 | Dit zegt de woordvoerder van de brandweer

Brandweerwoordvoerder Marco Misset. – Foto: Omroep Gelderland

Verslaggever Maurits Straatman sprak met brandweerwoordvoerder Marco Misset. De rookontwikkeling is enorm, zegt hij. “Die verplaatst zich door de wat draaiende wind. Daarom hebben we ook een NL-Alert verstuurd, zodat mensen uit de rook blijven en thuis ramen en deuren dichtdoen. En dat geldt ook voor de ventilatie.”

Toen de brand uitbrak waren vijf mensen in dat huis, zegt Misset. “Van hen zijn er vier naar het ziekenhuis gebracht om nagekeken te worden.”

In de straat waar de brand woedt liggen zonnepanelen op de daken. De woordvoerder: “Op het moment dat de brand de constructie van de zonnepanelen aantast, kunnen de zonnepanelen naar beneden glijden. Glassplinters vliegen dan alle kanten op.”

13:52 | ‘Daken op instorten’

De brand is naar verluidt overgeslagen naar vijf andere woningen. De daken dreigen in te storten.

13:49 | Luister hier naar een brandweerwoordvoerder

13:46 | Opvang in sporthal

Bewoners worden opgevangen in de Sporthal Bethaniën aan de Bethaniënstraat in Presikhaaf.

Opvang van bewoners in Sporthal Bethaniën. – Foto: Persbureau Heitink

13:44 | ‘Vijf huizen in brand’

Er zijn veel mensen op straat. – Foto: Omroep Gelderland

Volgens een verslaggever staan nu zeker vijf woningen in brand. Er zijn veel mensen op de been. De woningen die zijn ontruimd worden verhuurd door woningcorporatie Portaal. Bewoners die zijn geëvacueerd worden opgevangen in het wijkcentrum aan de overkant van de straat.

13:24 | Video van de brand

13:17 | Veel bekijks bij brand

De brand trekt veel bekijks. Ook komen er nog steeds brandweerwagens op de brand af.

13:16 | Hondjes gered

Een verslaggever van Omroep Gelderland meldt dat uit een naburig huis twee hondjes zijn gered.

13:15 | Woningen ontruimd

Tientallen woningen en appartementen in de omgeving worden ontruimd. De rook die vrijkomt is de aanleiding.

Hulpdiensten in de Van Speykstraat. – Foto: Persbureau Heitink

12:30 | Grote brand in Arnhem

Zondag rond 12.30 uur is brand uitgebroken in een woning bij de Van Speykstraat en Van Kinsbergenstraat in Arnhem-Noord. Daarbij raakten vier mensen gewond. Er komt veel rook vrij en daarom is een NL-Alert verstuurd.

De NL-Alert na de brand in Arnhem. – Foto: Omroep Gelderland

Geschreven door op 2023-06-18 13:35:29


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.