Mazzel ziet op Marianum dat jongeren na corona extra moeilijk hebben gekregen

– Voor de jongerenwerkers Marco te Nijenhuis en Talie Wijlens zijn onderzoeken slechts een bewijs dat er meer mentale problemen onder jongeren zijn ontstaan sinds de coronaperiode. Ze ervaren prestatiedruk en willen het gelijke succes van de ander. ‘Jongeren hebben hier last van’, onderschrijven Te Nijenhuis en Wijlens van bureau Mazzel Ondernemen in Welzijn.

Landelijk is er de tendens dat er ook sprake is van desocialisatie. Jongeren vereenzaamden, verlieten nauwelijks hun slaapkamer en kluisterde zich vast aan hun spelcomputer. Dat is ook wat zij aangeven: “Als ik dan denk aan mijn eigen jeugd, dan was ik alles maar liever niet thuis. Je wilde vrienden ontmoeten, dingen uitproberen. Jongeren konden dat in de coronaperiode twee jaar lang niet. Zij mistte een uitlaatklep.”

Zij zien ook dat in de huidige economie social media een belangrijke rol is gaan spelen in het leven van de jongeren. “Ik merk wel dat jongeren veel meer druk op zichzelf leggen met betrekking op hoe je eruitziet en hoe je erbij moet horen”, merkt Talie op. “In de jaren ‘80 en ‘90 had je allemaal subculturen. Dan had je gewoon je eigen dingetje. Nu is het zoveel mogelijk hetzelfde zijn en binnen bepaalde kaders willen vallen.”

Signalen

Beide jongerenwerkers zijn met hun onderneming Mazzel onder andere werkzaam binnen de gemeente Oost Gelre en ook op het Scholengemeenschap Marianum in Lichtenvoorde en Groenlo. Mede door een concept dat ze gebruiken op het Marianum, de Huiskamer, konden zij enkele signalen opvangen die speelden bij de jongeren. “Een van onze huiskamercoaches (Jasper red.) kon het heel mooi in woord vangen: Jongeren zijn hiërarchisch misvormd. Een voorbeeld hiervan is dat je bovenbouwers (3de en 4de leerjaar van het voortgezet onderwijs red.) hebt die geen onderbouwer (1ste en 2de leerjaar van het voorgezet onderwijs red.) zijn geweest. Jongeren die door de coronaperiode de onderbouw thuis hebben doorgemaakt en in de bovenbouw op school beginnen. Dan weet je niet hoe je je moet gedragen en mis je de correctie van een oudere groep bovenbouwers. Dit leer je normaal als je op school bent in de onderbouw.”

De Huiskamer

Op de Scholengemeenschap Marianum in Lichtenvoorde en Groenlo zijn er drie huiskamers. Een voor de onderbouw en een voor de bovenbouw in Lichtenvoorde en een voor zowel de onderbouw als bovenbouw in Groenlo. Marco te Nijenhuis en Talie Wijlens zien dat er belangstelling voor is en dat er diverse typen jongeren er gebruik van maken. “Jongeren kunnen er gewoon binnen lopen voor een kop koffie. Wij staan naast ze en horen de jongeren aan. Zij kunnen hun verhaal of ei kwijt over wellicht identiteitsproblemen of andere onderwerpen.” Vanuit de huiskamers en de activiteiten die Mazzel organiseert voor jongeren, zien zij het als een middel om met jongeren in gesprek te gaan. “Het mooie van deze activiteiten en dan met name de huiskameractiviteiten, is dat er jongeren op af komen die normaal niet vaak in de huiskamer tegenkomt omdat het druk is of te spannend is, en dan wel aansluiten bij een specifieke activiteit. Dan kom je er in het gesprek er wel achter dat ze ergens mee zitten. Dit kan best zwaar zijn voor hen en als je dan even meepraat, meedenkt en ze simpel tools aanreikt, kun je daarmee al de druk wegnemen.”

De heren van Mazzel hebben nog veel meer verteld in ons radioprogramma 1Achterhoek Actueel.

Verder hebben zij een podcast en een website waar je meer informatie op kan vinden. Dit is te vinden op www.alsjemazzelhebt.nl

Geschreven door Cas Bakering op 2023-06-18 11:33:58


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.