Even geen schuimparty in Ruurlo, wel een tuinwerkdag

– De bewoners van de Van Heeckerenlaan in Ruurlo zijn behoorlijk close. Er wordt samen gegeten, veel gekletst en zo nu en dan is er zelfs een schuimparty in de straat. Zondag wordt er niet gefeest, maar gezamenlijk in de tuinen gewerkt. En het grind, dat gaat de container in.

Freddy en Margriet staan in hun voortuin tussen het zwarte grind. Een aantal jaren geleden koos het echtpaar bewust voor een onderhoudsvrije, versteende voortuin, vertelt Freddy. Groencoach Jan-Julius is heel stellig als hij naar de tuin kijkt: “Dat grind gaat er allemaal uit”

Margriet vindt dat in tegenstelling tot haar man een verademing. Eigenlijk was zij helemaal niet zo blij met de mening van haar man: “Ik wil gewoon een groene tuin. Ik hou van tuinieren.” Haar man Freddy haakt erop in: “Je ziet wel wie hier de broek aan heeft”, lacht hij terwijl hij zijn geliefde grind de container in schept.

Margriet en Freddy krijgen een groene tuin in het programma “De Groenste Straat van Gelderland” waarbij groencoaches Damiän en Jan-Julius samen met een team van hoveniers in opleiding iedere week een straat vergroenen. Vandaag worden er vier tuinen in de Van Heeckerenlaan aangepakt.

Zondag staan de bewoners rustig te scheppen en planten de jonge plantjes, maar het kan er ook een stuk wilder aan toe gaan in de Van Heeckerenlaan: “We hebben hier ook soms een schuimparty”, vertelt Margriet die nu met een bakje zelfgemaakte cake rondgaat. Buurman Rick van nummer 9 heeft een dj-set en een tijdje terug liep de hele straat uit voor een ongepland schuimfeest.

De bewoners huren hun huis van Woningbouwstichting Pro Wonen. Er heerst naoberschap vertellen ze. De meeste bewoners wonen al meer dan 15 jaar in deze straat en dat betekent dat er lief en leed met elkaar wordt gedeeld.

Tuin Freddy en Margriet voor – Foto: Omroep Gelderland
Tuin van Freddy en Margriet na – Foto: Omroep Gelderland

Droogte

Een aantal jaren geleden kozen vier buren die naast elkaar wonen voor het antraciet grijze grind. Vandaag gaan ze gezamenlijk over naar groenere tuinen. Buurvouw Mieke is daar heel blij mee, want ondanks dat ze het grind mooi vond, houdt ze veel meer van bloemen en vlinders. “Nu krijg ik paarse bloemetjes, dat vind ik heel leuk!” glundert ze.

Mieke woonde een aantal jaren geleden in een straat verderop. “Als er dan een stortbui kwam, liep het water gewoon van voordeur tot voordeur. Dat is niet leuk om elke keer mee te maken. Ook hier is dat wel eens voorgekomen, dus ik snap wel dat dat water beter weg moet kunnen stromen.” Mieke vervolgt haar zorgen over de Achterhoek en het waterprobleem: “Ik vind het hier in Ruurlo en omgeving ook wel verdroogd, de slootjes staan hier bijvoorbeeld veel leeg. Ik snap wel dat er wat moet gebeuren. Je ziet het op de ene plek heel erg verdrogen en dan heb je daardoor last van wateroverlast.”

Wil jij de metamorfoses van de Van Heeckerenlaan bekijken? Kijk dan hier naar de aflevering van “De Groenste straat van Gelderland”

Geschreven door Judi van den Brink, Omroep Gelderland op 2023-06-18 17:18:03


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.