Weer genieten in steengroevetheater Winterswijk: ‘We hebben er zo veel zin in’

– In de steengroeve in Winterswijk, op een diepte van dertig meter waar normaal kalksteen wordt gewonnen, is voor de negende keer het steengroevetheater opgebouwd. Dit jaar wordt het verhaal vertelt van freule Judith van Dorth die in 1799 in Winterswijk werd geëxecuteerd. Dinsdagavond is de première en dus zet de cast de laatste puntjes op de i.

“Ik heb gelukkig nooit zo’n last van zenuwen”, vertelt zangeres en actrice Renéé van Wegberg, die in de rol kruipt van Judith van Dorth. “De sfeer is heel erg goed en je voelt dat iedereen de neus dezelfde richting op heeft staan. We hebben de voorstelling natuurlijk twee jaar moeten uitstellen, dus eindelijk kunnen we nu gaan beginnen. Ik heb er heel veel zin.”

Verboden liefde en executie

De filmische rockmusical speelt zich af aan het einde van de achttiende eeuw. Na een verboden liefde in 1766 met advocaat en huisvriend Engelbert Croockeus en een daaraan gekoppeld huisarrest, besloot freule Judith van Dorth van huis weg te lopen.

Haar ouders ontdekten haar plannen en besloten om haar op te sluiten in de vrouwengevangenis in Delft. Daarnaast werd zij onterfd. Uiteindelijk werd Van Dorth ter dood veroordeeld vanwege haar grote mond en oranjegezindheid ten tijde van de Bataafse Republiek.

‘Groeve geeft extra dimensie aan het verhaal’

“De steengroeve is een prachtige locatie om dit verhaal te vertellen”, aldus Van Wegberg. “Ook omdat de executie van Judith van Dorth in Winterswijk heeft plaatsgevonden. Dat maakt het extra bijzonder.” De kalkstenenwand van de steengroeve heeft volgens Van Wegberg iets magisch. “Het geeft een extra dimensie aan dit verhaal.”

Eén van haar tegenspeelsters in de voorstelling is Lune van der Meulen die de rol van dienstmeisje Hilde op zich neemt. “Dienstmeisje Hilde zit in veel scenes waarin we de briefwisselingen zien tussen Judith en Engelbert Croockeus”, zegt Van der Meulen. “Het is veel lopen, maar dat vind ik eigenlijk hartstikke leuk.

‘Zwaar onder de indruk’

Daarnaast speelt Van Der Meulen ook Hedwig in het ‘Vrouwen-Beterhuis’. “Een soort tuchthuis waar de freule in terecht komt waar het helemaal niet gezellig is”, vertelt Van der Meulen. “Hedwig steekt Judith daar een hart onder de riem en zegt dat het goed komt.”

Ook Van der Meulen geniet van de omgeving van de steengroeve. “Toen ik dit vorige week donderdag voor het eerst zag, was ik zwaar onder de indruk”, zegt Van der Meulen. “Ik hou van theater op locatie en deze voorstelling wordt heel erg tof. Ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken.”

Nog enkele kaarten beschikbaar

Van Wegbergen verheugt zich op de scenes met hoofdrolspeler Steyn de Leeuwe, die Engelbert Crookeus speelt. “Dat zit echt op de lach en de komedie. Later komen ook de serieuzere scenes waarin de emoties van Judith goed naar voren komen.”

De komende week zijn er vier voorstellingen in de steengroeve, waarbij er per voorstelling plek is voor drieduizend toeschouwers. Voor de première op de dinsdagavond en de voorstelling op vrijdagavond zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-08-08 15:36:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.