Helikopters scheren over de Achterhoek, dit is waarom

– Helikopters van Defensie oefenen komende week flink boven de Achterhoek. Voor de oefening Longbow Attack is een laagvlieggebied boven de regio ingesteld.

“In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte geen optie”, zegt een woordvoerder van Defensie. “Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen.”

Dit gebeurt bijvoorbeeld achter obstakels zoals een rij bomen, een bosperceel of een heuvel. “Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven”, aldus de woordvoerder.

‘Manier van zelfbescherming’

De training is van belang om de vaardigheden van de bemanningen hoog te houden. “Dit is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers en vraagt om een specifieke training en ervaring. Dit oefenen wij dan ook het gehele jaar door en door in heel Nederland.” Eenheden van de landmacht zullen de militairen van het Defensie Helikopter Commando vanaf de grond ondersteunen.

Oefening duurt vier dagen

Het oefengebied beslaat bijna alle gemeenten van de Achterhoek, waaronder grote delen van Doetinchem, Montferland, Bronckhorst, Berkelland en Oost Gelre. “In de omgeving van Ruurlo, Lochem en Vorden zijn de helikopters het meest zichtbaar en hoorbaar. Maar ook mensen in omliggende gemeentes kunnen ons horen en zien.”

De oefening duurt vier dagen, van maandag tot en met donderdag. Er wordt getraind van 09.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds.

Laag overvliegende Apache gevechtshelikopters

Inwoners in het gebied van de oefening moeten rekening houden met laag overvliegende Apache gevechtshelikopters. Defensie bereidt de militaire oefeningen zorgvuldig voor, maar realiseert zich ook dat de vliegbewegingen hinder kunnen opleveren.

“Mochten er mensen toch hinder aan ondervinden kunnen zij contact opnemen via het online klachtenformulier van het Ministerie van Defensie”, aldus de woordvoerder.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-08-07 19:13:56


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.