Wat als je iemand met dementie in de winkel tegenkomt en hij is zoekende

– Wie een boodschap deed bij Albert Heijn in Lichtenvoorde of Jumbo in Groenlo liep de kans om ‘Hans’ tegen te komen. Onverwacht bleek Hans, een man met dementie, in hun midden te zijn. Wat niemand wist, was dat Hans eigenlijk acteur Jan van der Hammen was. Dit verrassende optreden was georganiseerd door de werkgroep kwetsbare ouderen in de dementievriendelijke gemeente Oost Gelre. Doel was om mensen bewust te maken van dementie, een ziekte waardoor je snel dingen vergeet. De actie leverde waardevolle reacties op.

Acteur Jan van der Hammen is een meester in het spelen van personen met dementie. U kent hem misschien van de televisiereclames ‘Dementie zien is 1, doen is 2’. Als ‘Hans’ zocht hij contact met nietsvermoedende klanten en personeel van 2 supermarkten in Lichtenvoorde en Groenlo. De bedoeling was om hun persoonlijke reactie te testen. De leden van de werkgroep stonden klaar om het publiek en het personeel na elke ontmoeting gerust te stellen. Vaak konden zij mensen ook een compliment geven over hun optreden.

Extra aandacht voor dementie

De werkgroep vindt het belangrijk dat inwoners van Oost Gelre weten hoe ze mensen met deze ziekte kunnen helpen. Acteur Jan van der Hammen: “Ik merk keer op keer dat mensen heel graag willen helpen. Vaak zoeken klanten even met je mee. Mooi zijn ook de reacties als mijn portemonnee verstopt zit in mijn jas. Hoe mensen me helpen om die eruit te krijgen. Eén van de klanten hielp fantastisch. Ze maakte de keuze tussen alle soorten crackers kleiner. Dit deed ze door te zeggen ‘Die neem ik zelf ook graag en dat zal je dochter vast goed vinden’.”

Goed te weten wat dementie betekent

Wethouder Ellen Dusseldorp: “Eén op de vijf Nederlanders zal volgens de voorspellingen van nu de ziekte dementie krijgen of een vorm daarvan. De kans dat je in het openbaar iemand met dementie tegenkomt, wordt steeds groter. Daarom is het goed dat iedereen weet wat het betekent en hoe je kunt reageren als je iemand tegenkomt met de ziekte.” Dit geldt volgens haar voor het winkelend publiek, maar ook voor winkelpersoneel. 

Voorlichtingsbijeenkomst en hulpmiddelen

Als vervolg op deze succesvolle actie is de gemeente van plan een voorlichtingsbijeenkomst te organiseren. Speciaal voor ondernemers en winkelpersoneel over het omgaan met dementie en het herkennen ervan. Daarnaast is er een handige ‘Wegwijzer Dementie’. Dit is een folder met veel informatie over de ziekte en praktische tips. Hierin vindt u ook waar u heen kunt voor meer informatie en hulp. U kunt deze folder downloaden.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-25 12:25:20


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.