Documentaire ‘De bespiegelingen over de Achterhoek’ in Den Diek en Zieuwent

– In februari 2023 ging de documentaire ‘De Bespiegelingen over de Achterhoek’ in première. 4 avonden uitverkocht. Meer dan duizend bezoekers bezochten de documentaire. Voor de makers was dit de aanleiding om de documentaire op meerdere plaatsen te vertonen in de Achterhoek. De succes volle documentaire is zaterdag 4 november en zondag 12 november te zien in het Filmhuis Den Diek in Lichtenvoorde. Zondag 5 november en zaterdag 11 november in het Sourcy Centrum in Zieuwent.

Het begon bij de maker van tientallen klankbeelden en films, Fons Rouwhorst uit Vorden. ‘ Wat zou het mooi zijn’ om een documentaire te maken over de Achterhoek, dacht hij. ‘ Want waar vind je zoveel landschapselementen, een prachtig en gaaf bewaarde historie met een mooi verhaal. Een Achterhoek met een boeiend verleden. Met een natuur waar de kievit en de ree zich nog thuis voelen. Als je dat alles in beelden vastlegt dan komt de Achterhoek tot leven en ga je streek nog meer waarderen,’ dacht Fons.

In 2019 begon hij te schrijven aan het script voor de documentaire. Tussen eind 2019 en eind 2022 werden de opnames gemaakt en de beelden gemonteerd. Muzikanten uit de Achterhoek werden gezocht en muziekkeuzes bepaald. Altijd in het bijzijn van zijn vrouw Ineke Heinen die een groot aandeel heeft gehad in de regie en de eindmontage. En Theo Heuvelink uit Zutphen die tekst redigeerde, advies gaf en het hele proces enthousiast en betrokken ondersteunde. Wanneer je door de lens van de camera kijkt zie je pas hoe mooi de Achterhoek werkelijk is. Daar hoort een verhaal bij! Een verhaal van het verleden, heden en toekomst van de Achterhoek.

We kijken in de spiegel terug naar hoe het begon, naar de elementen die de Achterhoek typeren en vooruit naar de mogelijke veranderingen. Vandaar de titel van de documentaire: ‘Bespiegelingen over de Achterhoek’. In 2 keer 45 minuten wordt op een afwisselende manier de Achterhoek neergezet. Met veel aandacht voor landschap, de flora en fauna en af gewisseld met interviews met veel mensen, die vertellen over hun beleving en gedachten. Fantastische medewerking van zovelen heeft er voor gezorgd dat u nu het eindresultaat kunt bekijken. Door het op deze wijze vast te leggen hopen we dat de kijker nog meer waardering krijgt voor de kwetsbare schoonheid van de natuur in de Achterhoek.

Reserveren via: DocuAchterhoek@gmail.com.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-10-25 13:37:06


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.