Waarom bamboe het gewas van de toekomst is

WINTERSWIJK – Natuurlijk kun je het gebruiken voor een schutting of voor een leuk oosters prieeltje in de tuin. Toch kent bamboe ook andere toepassingen. “Wel tienduizend”, zegt Joost Borneman van BambooLogic in Nijmegen. Bamboe zou volgens hem ook een goede toepassing kunnen krijgen in de landbouw in Nederland.

Het Nijmeegse bedrijf krijgt bijval van bamboeteler en -handelaar Jan Nienhuis uit Winterswijk. Jan zit al een groot deel van zijn leven in de bamboe. Zijn land, net buiten Winterswijk, staat vol met bamboesoorten. Veel is bestemd voor gebruik in tuinen, maar hij heeft ook woekerende soorten die daar minder geschikt voor zijn.

Juist die woekerende soorten hebben veel toepassingen elders. De vezels kunnen worden gebruikt in de bouw bijvoorbeeld, zelfs voor verwerking in beton. Ook zie je bamboe al langer terug in textiel.

Je moet de woekerende soorten van de plant wel begrenzen. Jan heeft rollen met twee millimeter dik plastic materiaal staan om het doorgroeien van de wortels tegen te gaan. Een sloot houdt de woekering van bamboe ook tegen, want de wortels gaan niet diep, maar komen wel een heel eind.

Ook goed tegen CO2

“Ze kunnen op behoorlijk schrale grond groeien”, vertelt Jan. Hij gelooft in dit product als het gaat om de toekomst van de boeren. Voor de eerste oogst ben je wel vijf jaar verder. Joost Borneman van BambooLogic stelt zich dan ook voor dat boeren eerst een start maken op kleinere schaal of bijvoorbeeld op een stuk grond dat niet zo productief is.

Een bijkomend voordeel is dat de plant veel CO2 opneemt in de wortels. Bamboe lijkt zo een probleemoplosser op tal van terreinen. “Er moeten wel bedrijven zijn die de afzet garanderen, daar zijn wel mensen mee bezig”, zegt Jan. Maar hoe zit het met het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor de bamboe? “In principe niet nodig. Het enige wat ik in bamboe ben tegengekomen zijn luizen, maar die vind ik in iedere tuinplant”, aldus Jan. BambooLogic koopt bij alle boeren waar ze aanplanten voor 20 jaar de grondstof terug, zodat de boer zeker is van inkomsten.

Bekijk hier hoe de bamboe in Winterswijk wordt geteeld:

Geschreven door Ton Arbouw op 2024-05-23T15:04:48+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.