VVD-gedeputeerde Jan Markink zet een punt achter zijn politieke carrière

– Jan Markink, gedeputeerde namens de VVD in Gelderland zet er na 28 jaar actief te zijn geweest in de provinciale politiek een punt achter. “Met enorm veel plezier heb ik vele jaren als politicus en bestuurder een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van de mooiste provincie van Nederland, reageert de voormalige veehouder uit Borculo. “Ik vind het nu tijd om het stokje over te dragen.”

Jan Markink (68) maakt zijn laatste termijn als gedeputeerde van de Gelderland af. Totdat er na de verkiezingen van volgend jaar maart er een nieuw college is gevormd, is zijn afscheid definitief. Hij is dan 12 jaar als gedeputeerde politiek geweest in een periode van in totaal 27 jaar bij de provincie Gelderland. Hij begon in 1995 als gekozen statenlid voor de VVD.

Jan Markink is sinds 2011 gedeputeerde namens de VVD met de portefeuille algemeen bestuur, financiën, aandeelhouderschappen, toezicht gemeentefinanciën, interbestuurlijk toezicht en toezicht handhaving, sport, personeel, en organisatie en communicatie. Daarnaast is hij rapporteur Digitalisering in de Raad van Europa. Dit samenwerkingsverband van 46 lidstaten beschermt de rechtstaat, democratie en mensenrechten in Europa. Daarmee haalde Markink een belangrijke Europese adviespost binnen voor Nederland.

“Het waren bijzondere jaren. Ik denk aan de verkoop van de Nuon-aandelen. Met die opbrengst hebben we vele grote investeringen in Gelderland kunnen doen, onder andere op het gebied van infrastructuur en economie. En van het rendement plukken we nu nog steeds de vruchten.” Verder laat hij weten dat sportieve evenementen als de Giro en onlangs het WK -Dames Volleybal diep indruk bij hem achter hebben gelaten. De gemeentelijke herindelingen, het financiele toezicht en de corona-pandemie vormden grote uitdagingen voor politici, bestuurders, inwoners, instellingen en bedrijven. Dat vanuit de provinciale verantwoordelijkheid in goede banen leiden, hoort ook bij het uitdagende vak van gedeputeerde.”

Zijn opvolger als Gelderse lijsttrekker is Helga Witjes. Zij is nu gedeputeerde in Gelderland en onder meer verantwoordelijk voor economie, innovatie en mobiliteit. “Ik ben blij met Helga. Zij zal het goed doen als gedreven en enthousiaste aanvoerder van een mooie lijst. We hebben al een tijd samengewerkt na het vertrek van Christianne van der Wal.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-11-25 14:51:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.