Vreman juicht verhuizing De Graafschap toe: ‘Maar er moeten snel goede gesprekken komen’

– De berichtgeving over een mogelijke verhuizing van het trainingscomplex van De Graafschap naar volledige nieuwbouw iets verderop in Doetinchem heeft veel emoties losgemaakt. Verenigingen die bij een mogelijke ‘switch’ betrokken zijn, weten nauwelijks nog iets. En de wethouder voelt zich overvallen en gepasseerd. De Graafschap baalt. Trainer Jan Vreman, een clubicoon, doet nu ook zijn zegje. “Voor iedereen moet dit goed zijn.”

Vreman reist vanmiddag met zijn selectie af voor de uitwedstrijd tegen Willem II in Tilburg. Twee clubs die een rijk verleden hebben in de eredivisie en nu strijden voor een terugkeer op dat niveau. De Graafschap zit in een stijgende lijn met tien punten uit vier duels. Maar het nieuws over een vertrek van de huidige accommodatie naar het terrein van amateurclub Doetinchem kwam voor velen onverwacht en was niet gewenst.

De man die zijn hele loopbaan al bij de Superboeren werkt beaamt dat. Vreman is een man van samenwerken. Communiceren doet hij meestal kort en krachtig, zonder overbodige woorden. Maar in dit geval had de trainer uit Gendringen gehoopt dat er al wat meer gesprekken waren gevoerd met bijvoorbeeld vv doetinchem en ook rugbyclub Wild Rovers. Zij moeten verhuizen, als het aan De Graafschap ligt.

“Zij moeten hier ook bij gebaat zijn en niet alleen wij”, benadrukt Vreman. “Er zijn plannen en die hebben consequenties. Daar moeten we het over hebben en dat moet goed gebeuren. De insteek is wat mij betreft dat deze verhuizing voor iedereen aanvaardbaar is. En ja, het leidt tot veranderingen. Daar ontkom je niet aan.”

Guus Hiddink aanjager

De Graafschap aast op nieuwbouw op een betere plek waar meer ruimte is en minder beperkingen zijn. De huidige locatie op sportpark De Bezelhorst is verouderd en biedt nauwelijks mogelijkheden voor grote veranderingen. vv Doetinchem en Wild Rovers zitten op hetzelfde park, maar hebben hun sportvelden enkele tientallen meters verderop. Guus Hiddink is één van de aanjagers van het megaproject dat tussen de zes en acht miljoen euro zal gaan kosten, zo is de schatting.

Vreman: “Ik hoop dat het voor elkaar komt. Hoe beter de omgeving, hoe beter je kunt presteren. Nu hebben we niet alle faciliteiten bij de hand. Het ideale plaatje is dat alles naar één plek komt, zodat we door de week niet meer op het stadion zitten. Dat betekent inderdaad het hele voetbalgedeelte, dus ook de kantoren voor de trainers.”

Wethouder wist van niets

Een stevige delegatie van De Graafschap, inclusief Hiddink, voerde al een uitgebreid gesprek op het gemeentehuis. Burgemeester Mark Boumans was daar als enige bestuurder bij aanwezig. De wethouder sport voelde zich overvallen en wist van niets, zo vertelde hij gistermiddag bij Omroep Gelderland.

Vreman betreurt dat het zo is gelopen en vreest zelfs dat de realisatie van de plannen nu langer gaat duren. De ervaren trainer zou het liefst graag willen doorpakken. “Ik juich dit inderdaad toe en hoop dat het gaat lukken. Nu zit een deel van onze voetbalmensen in het stadion en een deel hier. Het samenwerken kan dus beter. Nee, om luxe gaat het wat mij betreft niet. Wel om het dichter bij elkaar zitten. Met betere faciliteiten kunnen we ook makkelijker spelers naar onze club halen. En je kunt ze beter maken. Maar nogmaals, iedereen moet erbij gebaat zijn.”

Geschreven door Richard van der Made, Omroep Gelderland op 2023-10-06 08:33:56


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.