Voor evenementen en bezoekers centrum AED van binnen naar buiten de bibliotheek verplaatst

– Op verzoek van de verenigingen van eigenaren van De Leest, De Molen en de centrumondernemers is het AED-apparaat dat eerst in de bibliotheek hing naar buiten verplaatst. In geval van nood is deze nu ook buiten openingsuren dag en nacht beschikbaar in het centrum van Lichtenvoorde. Het is naast de beschikbare ‘buiten-AED’ hangt bij de Bonifatiuskerk de enige openbaar beschikbare AED in het centrum.

De centrumondernemers van het Ondernemersfonds hebben de aanvraag van de twee VVE’s gesteund. Het is in het algemeen belang en bij evenementen, de marktdagen, de extra koopzondagen en bijvoorbeeld de Avond4Daagse dat een AED beschikbaar is.

De AED is aan de noordgevel van de bibliotheek gehangen en in een verwarmde kast zodat de AED altijd goed werkt. De jaarlijkse kosten en het onderhoud nemen de twee verenigingen van eigenaren voor hun rekening. Met een bijdrage van de gemeente Oost Gelre kreeg de AED een beschermde kast en kon de AED verplaatst worden.

Het oproepsysteem HartslagNu

De openbare AED bij de bibliotheek maakt deel uit van het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Aan het oproepsysteem is een kring van burgerhulpverleners verbonden die wanneer via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, het HartslagNu-systeem automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer oproept op hun telefoon.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-16 20:05:20


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.