Voltallige gemeenteraad van Oost Gelre stemt in met nieuw coalitieakkoord

– De gemeenteraad van Oost Gelre heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met het coalitieakkoord. Wel hadden de oppositiepartijen een aantal verbeterpunten op te merken, die ze mee willen geven aan coalitiepartijen CDA en VVD.

Zowel de Onafhankelijken Oost Gelre (OOG) als de PvdA betreuren dat er niet is gekozen voor een coalitie tussen drie partijen. “Onze handtekening had ook onder dit akkoord kunnen staan”, zegt fractievoorzitter Ronald Willering van OOG. “Dat vinden we jammer en niet getuigen van nieuw bestuurlijk handelen.”

Ook de PvdA vindt het jammer dat er niet een bredere basis is gevonden in de nieuwe coalitie. “Als we kijken naar de grote opgaven die op ons afkomen, vraagt dat om een bredere coalitie”, aldus fractievoorzitter Richard Klein Tank.

Het CDA en de VVD vormden ook de afgelopen vier jaar de coalitie in Oost Gelre. Fractievoorzitter Walter Leemreize van het CDA bestrijdt dat beide partijen blijven hangen in de oude bestuurscultuur.

“We hebben voor het eerst in Oost Gelre een externe informateur gehad”, zegt Leemreize. “Dat is nog niet eerder voorgekomen. We willen samen met de rest van de gemeenteraad kijken naar een nieuwe manier van hoe wij met elkaar om willen gaan.”

‘Grote ambities voor woningbouw’

In het nieuwe coalitieakkoord staat dat er twee nieuwe woonwijken moeten komen in Groenlo en Lichtenvoorde. OOG vroeg zich af waar die nieuwe woonwijken worden gerealiseerd. “Dat weten we nog niet, het nieuwe college zal daar invulling aan moeten geven”, reageerde Leemreize van het CDA.

Ook willen CDA en VVD dat stagiaires woonruimte krijgen aangeboden als ze in de gemeente stage komen lopen. “Een stagiaire wordt nog beter bedient dan onze eigen jongeren en ouderen die langer op een woning zitten te wachten”, vindt Willering van OOG. “Wij vinden dan ook dat inwoners beter moeten worden geholpen naar het zoeken van een woning.”

Kees Porskamp van de VVD vindt dat het juist en/en moet zijn qua huisvesting. “We moeten ‘out of the box’ gaan denken. Een stagiair moet dichtbij zijn stagebedrijf kunnen wonen, bijvoorbeeld op een bedrijventerrein. Hoe we dit concreet gaan invullen komt op een later moment.”

Zie ook: Coalitie Oost Gelre moet op twee woningborden schaken om álle jongeren te behouden

Meer aandacht voor landschap en het buitengebied

De oppositiepartijen vinden dat het nieuwe college ook meer aandacht moet hebben voor natuur en het landschap in het buitengebied. “Het landschap lijkt nu ondergeschikt te raken aan de visie op landbouw die in ontwikkeling is”, zegt Richard Klein Tank van de PvdA.

OOG wil geen schaalvergroting in het buitengebied en de Nieuwe Liberalen Oost Gelre betoogt dat het de ontwikkeling van zonneparken en windmolens positief kritisch zal gaan volgen.

VVD’er Porskamp geeft aan dat de nieuwe coalitie in gesprek blijft met alle gebruikers van het buitengebied. “De agrarische sector, de mensen die er wonen, maar ook mensen die er recreëren. Het buitengebied is van ons allemaal”, aldus Porskamp.

‘Geen verbreding van de N18’

Uiteindelijk stemde de voltallig gemeenteraad in met het coalitieakkoord, al nam de PvdA nog wel afstand van één punt. “Wij zien een verbreding van de N18 tussen Groenlo en Varsseveld naar een vierbaansweg nog steeds niet zitten”, zegt Klein Tank. “Dat komt onze gemeenschap niet ten goede.”

Zie ook: N18 zorgt nog steeds voor tweestrijd in politiek

Afscheid en installatie wethouders

Dinsdagavond werd er ook afscheid genomen van twee wethouders. Marieke Frank (CDA) en Karel Bonsen (VVD) keren niet terug in het nieuwe college. Zij worden opgevolgd door Arjen Schutten (CDA) en Ellen Dusseldorp (VVD).

Zie ook: CDA en VVD vormen ook de komende vier jaar de coalitie in Oost Gelre

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-06-15 06:20:26


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.