Vitens komt nu met kookadvies drinkwater voor deel Achterhoek

AALTEN – Op de dag dat waterleidingbedrijf Vitens het kookadvies voor drinkwater in de Liemers en omgeving in heeft getrokken, komt het met een nieuw advies voor een deel van de Achterhoek. Inwoners van Aalten, Dinxperlo, Gaanderen, Oude IJsselstreek en omgeving moeten hun drinkwater eerst drie minuten koken, voor ze het consumeren.

Het kookadvies geldt voor 25.000 huishoudens in Aalten, Breedenbroek, De Heurne, Dinxperlo, Etten, Gaanderen, Gendringen, Megchelen, Silvolde, Sinderen, Suderwick, Terborg, Ulft, Varsselder, Varsseveld, Westendorp en omgeving. De precieze postcodelijst is te downloaden op de website van Vitens.

Enterococcenbacterie

De boosdoener is opnieuw de enterococcenbacterie. Die werd eerder aangetroffen in een reservoir in Ellecom en nu in een reservoir in Dinxperlo. Vitens is als waterleidingbedrijf verplicht om na zo’n constatering een kookadvies af te geven, totdat meerdere testuitslagen aantonen dat het drinkwater weer geheel schoon en veilig is.

Het advies geldt in ieder geval tot en met komende zaterdag, 25 mei. Het gaat om 25.000 huishoudens in de Achterhoek. Klanten die het betreft zijn door Vitens geïnformeerd, voor zover Vitens contactgegevens van deze klanten heeft. Omdat niet iedere klant heeft aangegeven dat Vitens de contactgegevens mag gebruiken, vraagt Vitens aan geïnformeerde inwoners van het gebied om ook buren en naasten te informeren over het kookadvies.

Vitens zegt te denken dat de bron van de bacteriële verontreiniging zich bevindt in de onthardingsinstallatie in het productiebedrijf Dinxperlo. Het bedrijf heeft deze onthardingsinstallatie daarom tijdelijk losgekoppeld van het drinkwaterproces. Dat betekent dat klanten in het betreffende gebied de komende tijd mogelijk harder water hebben dan ze gewend zijn.

Enterococcen (of enterokokken) zijn melkzuurbacteriën. Deze bacteriën komen voor in de darmen van mens en dier en ondersteunen de spijsverteringsprocessen. De bacterie zelf is niet ziekmakend en dus niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Maar voor mensen met een kwetsbare gezondheid of een verminderde weerstand kan het wel vervelende gevolgen hebben. Meestal gaat het om infecties, diarree en andere maag- en darmklachten.

Geschreven door Erik van Dam op 2024-05-21T21:17:16+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.