Internationale jury kijkt in Marienvelde naar eigen dorpsvernieuwing

MARIENVELDE – 21 dorpen uit evenveel regio’s en acht verschillende staten in Europa strijden momenteel om de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Mariënvelde is daar één van. Op donderdagmorgen 23 mei bezoekt de internationale jury Mariënvelde. De beslissing wordt begin juli genomen.

De meerdaagse prijsuitreiking vindt plaats in september 2024 in de winnende gemeente van de vorige wedstrijd, in Stadtschlaining, Burgenland, Oostenrijk.

De grote bezuinigingen en ingrijpende veranderingen, alle gebeurtenissen die ons continent dag na dag in beweging brengen en de immense uitdagingen waarmee mensen worden geconfronteerd, dit alles laat diepe sporen na. Pessimisme, angst en verdeeldheid verspreiden zich op veel plaatsen.

Onder het mom van ‘Thirst for Future’, ofwel ‘Dorst naar de Toekomst’ is de prijs een signaal dat het ook anders kan. Daarom moet de focus liggen op die plattelandsdorpen, gemeenschappen en kleine regio’s die moedig en gepassioneerd hun leefruimte vormgeven, zoals vermeld in de aankondiging van de wedstrijd.

In een proces van meer dan 10 jaar heeft Mariënvelde met de bouw van een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV), de oprichting van Zorgcorporatie Mariënvelde, en de vernieuwing van dorpshart en schoolplein een ware transformatie ondergaan. Dit heeft in november 2023 geleid tot het winnen van de Dorpsvernieuwingsprijs. Koning Willem-Alexander bracht ter ere van die prijs op 24 april nog een werkbezoek aan Mariënvelde. Nu dingt Mariënvelde mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs.

Internationale jury

Op 23 mei bezoekt een internationale jury Mariënvelde. De driekoppige jury bestaat uit Christian Kropfitsch en Diana Ortner uit Oostenrijk en Lisa Angela Landert uit Zwitserland. Zij worden die ochtend tijdens een uitgebreid programma meegenomen in wat er op eigen initiatief en met burgerkracht in de afgelopen jaren is gerealiseerd, en hoe Mariënvelde de toekomst ziet. De ochtend start om 8.00 uur in de BMV met verschillende presentaties over de toonaangevende projecten van de dorpsvernieuwing. Daarna volgt een rondleiding door de BMV, waaronder aandacht is voor de activiteiten van de Zorgcorporatie Mariënvelde. Daarna volgt het dorpshart, het schoolplein en een wandeling door het dorp en over de kerkepaden waarbij thema’s als woningbouw, inrichting van de openbare ruimte en de landelijke omgeving aan bod komen.

Als winnaar van de nationale Dorpsvernieuwingsprijs 2023 dingt Mariënvelde dit jaar mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Naast Mariënvelde zijn er 20 andere dorpen en plattelandsgemeenten in de race voor de Europese Dorpsvernieuwingsprijs, afkomstig uit Duisland, Slowakije, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Slovenië en Hongarije.

Meer over de prijs

Deze Europese wedstrijd, die sinds 1990 om de twee jaar wordt gehouden en nu voor de 18e keer wordt georganiseerd door de Europese Vereniging voor Plattelandsontwikkeling en Dorpsvernieuwing, heeft tot doel dergelijke initiatieven onder de aandacht te brengen. Naast de Europese Dorpsvernieuwingsprijs, de ‘European Village Renewal Award 2024’ worden er ook European Village Renewal Awards uitgereikt in goud, zilver en brons. Succesvolle deelnemers worden beloond met een deelname aan de elektronische “Rural Roadmap”, waar de beste dorpsvernieuwingslocaties in heel Europa met slechts één klik op een virtuele kaart te vinden zijn. De focus ligt uiteindelijk echter op kennisoverdracht, uitwisseling van ervaringen, leren van elkaar en de mogelijkheid om te netwerken met andere plattelandsgemeenschappen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-05-21T20:50:39+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.