Run op drinkwater in Achterhoekse supermarkten

VARSSEVELD – Na het nieuwe kookadvies voor drinkwater in een deel van de Achterhoek, is in de supermarkten de run op water begonnen. Wie nog van plan was om vandaag water in te slaan, moet toch een paar deurtjes verder shoppen. De kans op een leeg vak is namelijk groot. “Mensen gaan de grens over voor drinkwater.”

Voor een groot deel van de Achterhoek geldt er een kookadvies. In een reservoir in Dinxperlo is namelijk de enterococcenbacterie geconstateerd. De ‘melkzuurbacteriën’ kunnen zorgen voor infecties, diarree en andere maag- en darmklachten bij mensen met een kwetsbare gezondheid of een verminderde weerstand.

'Hamsteren geblazen'

In de supermarkten in het getroffen deel van de Achterhoek is drinkwater niet aan te slepen. Zo is er in de PLUS in Varsseveld op woensdagochtend om 10.00 uur een nieuwe lading met water binnengekomen, maar zijn de schappen een paar uur later alweer helemaal leeg. Volgens de supermarktmanager is het een beetje te vergelijken met de coronaperiode. “Het is dat we geen blauwe supermarkt zijn maar het is hamsteren geblazen”, zegt hij.

Een woordvoerder van PLUS meldt dat de meeste winkels in de gehele regio rondom Varsseveld door hun watervoorraad heen zijn. “We hebben snel kunnen schakelen”, meldt ze. “De winkels ontvangen daarom morgenochtend nieuwe voorraad.”

'Ik heb nog vier flesjes!'

De schappen van de PLUS zijn zo goed als leeg maar er ligt er nog wel wat bruiswater. Winkelier Johan heeft de laatste flesjes plat water kunnen bemachtigen en is dus de gelukkige van vandaag. “Mijn collega vroeg mij om water in te slaan omdat hij graag koffie wilde drinken. Ik had al zo’n idee dat het vak leeg zou zijn, maar nu heb ik toch nog vier flesjes”, juicht Johan.

Ook in de Albert Heijn in Ulft wordt de situatie vergeleken met de run op wc-papier tijdens de coronaperiode. “Wanneer het kan vullen we aan maar we nemen geen extra maatregelen”, meldt de medewerker van de Albert Heijn.

De grens over

Volgens hem zijn alle supermarkten in de buurt leeg en geen enkele winkel is goed voorbereid op de run op drinkwater. “Mensen worden een beetje wanhopig en gaan ook de grens over voor water. In principe is de situatie niet zo heel ernstig want je kunt het water natuurlijk ook gewoon koken.”

Geschreven door Madelon Spierenburg op 2024-05-22T13:37:05+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.