Visduivels van bijna 2,5 meter zwemmen in onze rivieren

MEGCHELEN – Vissen die groter zijn dan twee meter in onze rivieren? Dat klinkt als visserslatijn uit een ver verleden. Maar niets is minder waar, want steeds vaker worden er enorme vissen gevangen in de Gelderse wateren. Het gaat hier om de Europese meerval, de grootste zoetwatervis die ons land rijk is. Deze mysterieuze dieren, die ook wel visduivels worden genoemd, zijn de laatste decennia bezig met een flinke opmars in ons land.

De Europese meerval is met een maximale lengte van ruim 2,5 meter de grootste zoetwatervis van Europa. Het is een geduchte rover met veel talenten. Hij heeft lange snorharen waarmee hij kan voelen, zintuigen om elektrische velden van zijn prooien waar te nemen en hij kan met zijn hele lichaam proeven omdat zijn lijf bedekt is met smaakpapillen.

Zwemmende tong

Het is dus een soort zwemmende tong, die veel soorten op zijn menu heeft staan. Vis is favoriet, maar hij eet ook graag watervogels, zoals een volwassen meerkoet. Overdag houdt de soort zich schuil in gaten in de oever, tussen stenen of bij in het water hangende takken. Maar in de schemering en nacht gaat hij op jacht.

Het bijzondere is dat de Europese meerval voor Nederland een inheemse soort is. In andere West-Europese landen is dit niet zo. De meerval was tot de jaren ‘90 van de vorige eeuw bijna verdwenen in ons land. Sindsdien is de soort bezig met een sterke opmars in de Nederlandse wateren.

Zenders voor onderzoek

Om meer te leren over de meervallen die hier rondzwemmen, krijgen sommige vissen zendertjes. Zo hopen de onderzoekers van het project Swimway Oude IJssel meer te weten te komen over de plekken waar ze voedsel zoeken en waar ze zich voortplanten.

Maar ook andere soorten als paling, winde, roofblei en rivierprik worden voorzien van een zender. Swimway Oude IJssel duurt nog vier jaar en kan zo veel informatie over de trekvissen opleveren. In deze aflevering van BuitenGewoon zie je hoe dit onderzoek wordt uitgevoerd.

Gezenderde meerval wordt wakker na verdoving – Foto: Omroep Gelderland

BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse natuur. In de aflevering van zaterdag 29 juni zwerft BuitenGewoon door de Achterhoek. Steenuilkuikens worden geringd, de grijze muis onder de vogels wordt gespot en Thijmen vindt een heleboel juffers. Je bekijkt de aflevering hier.

BuitenGewoon zie je elke zaterdag om 17.15 uur bij TV Gelderland. Het programma wordt daarna ieder uur herhaald.

Daarnaast kijk je alle afleveringen terug op BuitenGewoon.nl

Geschreven door Anne Schumacher op 2024-07-01T10:51:46+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.