Magisch Brouwersgrachtconcert roept om een tweede vervolg

GROENLO – De oever van de tuin achter Brouwersnös stroomde zaterdagavond vol voor een niet te missen Brouwersgrachtconcert. Het was het allereerste concert aan de Grolse gracht waarvoor initiatiefnemers ‘The Tribute to the Cats band’ uit Volendam hebben gecontracteerd. Nostalgie en de muzikale hang naar de retrojaren zijn niet de enige verklaring voor het succes. Ook het exclusieve festivalterrein met het drijvende podium en het uitlichten van de bomen maakten de sfeer tot een magisch succes.

De regen die in de eerste helft van het Brouwersgrachtconcert viel, deerde het grootste deel van de concertgangers niet. Duizend bezoekers konden een kaartje bemachtigen. Voor de organisatie van het concert hebben de Lions Club Oost Achterhoek en het Brouwersnös de handen ineengeslagen. Het idee leefde al een tijdje. Groenlo zou het perfecte decor kunnen zijn voor een variant van het Amsterdamse Prinsengrachtconcert. Samen met het Muiterschap, de vrienden van het Brouwersnös en een aantal sponsoren lukte het. Na de aankondiging in maart liep het storm. Groenlo liep over van enthousiasme. “The Cats tribute is ‘kats’ uitverkocht.”

Het podium op een drijvend ponton. – Foto: Eveline Zuurbier

Nostalgie en favoriete muziek uit papa's platenkast

Op het podium van het allereerste concert stond ‘The Tribute to the Cats band’, befaamd omdat zij de muzikale nalatenschap van de legendarische The Cats uit hun dorp Volendam doorgeven. ‘Marian’, ‘Let’s dance’, ‘One way wind’, ‘Be my day’, ‘Lea’ en ‘Where have I been wrong’ zijn een greep uit het totaal van 22 noteringen in de top tien en vele gouden en platina platen. In de tijd van 1964 tot 1985 waren The Cats een van de meest succesvolle bands in Nederland. Hun stijl, de palingsound, kenmerkt zich onder andere door de stem van Piet Veerman. De samenzang van The Tribute to the Cats evenaarde zaterdag minstens de echte. Bij het horen van de eerste klanken heerst bij de oudere festivalbezoekers een gevoel van nostalgie naar de muziek waarmee ze zijn opgegroeid. De aanwezige jonge muziekliefhebbers zijn helaas te laat geboren, maar ook die schare creëert deze laatste zaterdagavond van juni de enige mogelijkheid om de favoriete muziek van hun grootouders of ouders live te horen.

Het exclusieve decor voor een Brouwersgrachtconcert. – Foto: Eveline Zuurbier

Sprookjesachtig

Dat The Cats tributeband er optrad, is niet de enige verklaring voor het doorslaande succes van het Brouwersgrachtconcert. In gesprek met een aantal Grollenaren wordt al snel duidelijk dat het gaat om meer dan alleen muziek. “De magie die van dit concert uitgaat is ongeëvenaard,” zegt een groepje uit Groenlo dat vanwege de regenval beschutting heeft gevonden onder een boom. “Het water, de bomen, de verlichting, en de nostalgie van deze legendarische muziek, het is werkelijk een sprookje. De sfeer is typisch Grols en dat zit ’m in het decor, de romantiek van deze historische plek van bierbrouwers, maar ook in het spontane karakter.”

Dansen zoals toen op palingsound van The Cats. – Foto: Eveline Zuurbier

Schare Cats-fans uit het westen van het land

En het zijn niet alleen mensen uit Groenlo die het eerste Brouwersgrachtconcert bezoeken. Een stel waarvan de vrouw uit Middelharnis komt en de man uit Barendrecht, reist The Tribute to the Cats band achterna. Ze waren te klein om The Cats in het echt te beleven. “We zijn voor een weekend hierheen gekomen. Op de fiets bezoeken we de mooie plekjes in de Achterhoek. Dat heeft ons vanavond hier op deze mooie plek gebracht. En we zien bekende gezichten van mensen die we troffen in Wageningen en Zutphen bij een concert van The Cats tributeband. Een geweldige band.”

"Koester dit" en "niet durven dromen"

Ten slotte is ook burgemeester Annette Bronsvoort aanwezig, die na de buien de menigte vanaf het drijvende podium kort enthousiast toespreekt. “Een prachtig decor met een geweldige band en dit samen beleven. Koester dit. Het is van grote klasse wat de organisatoren hebben neergezet.” De woorden smaken naar meer en na de snelle kaartenverkoop was al snel besloten dat er een tweede Brouwersgrachtconcert gaat komen. “We hadden nooit durven dromen dat het zo’n groot succes zou worden”, kondigde Mariëlle Geessinck, president van de Lions Club, toen al aan. Op 28 juni 2025 vindt de tweede editie van het Brouwersgrachtconcert plaats.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-07-01T10:59:43+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.