Finale run-archery is wedijver tussen survivalatleet en boogschutter

LICHTENVOORDE – Joost Immink is zaterdag tijdens de finale van de run-archery de boogschutter die in staat is zijn hartslag onder controle te houden en de concentratie vast te houden voor de schiettechniek op de schijven. Aan de startstreep verschijnt ook Herman Domhof. Hij is een outsider, doet bij SSH aan survival en is een behendige, supersnelle loper met kracht in de armen. Beiden staan in de finale en zullen hun krachten meten tijdens de Open Run-Archery in Lichtenvoorde.

De finale is een spannend duel tussen de survivalsport en de handboogsport, die uiteindelijk gewonnen zal worden door een lachende derde, Mark van Tiel uit het Brabantse dorp Zeeland. Herman Domhof en Joost Immink worden respectievelijk derde en vijfde.

Survivalatleet Herman Domhof passeert als eerste de doorkomst na de eerste heat. – Foto: Eveline Zuurbier

De afdeling van de handboogsport van Schuttersgilde St. Switbertus heeft op het terrein van de Swite een parcours van 950 meter uitgezet. De loop gaat met de boog in de hand over gravel en gras, door een stuk los zand, onder een tuinsproeier door voor verkoeling, waarna de deelnemers bij het schietterrein aankomen. Daar staan voor elk zes pijlen in een koker klaar. Vier hardloopheats moeten ze lopen en per doorkomst vier schijven omschieten op een afstand van 18 meter. Met de twee reservepijlen achter de hand moet de kans op de overwinning voor Herman Domhof toch aanzienlijk groter zijn. De survivalatleet kent het boogschieten alleen van de laatste survivalwedstrijd in zijn eigen woonplaats Harreveld. In de andere wedstrijden komt handboogschieten sporadisch voor. Zijn sportmaat Joost Immink staat bij de schutterij bekend als een goed getrainde boogschutter voor run-archery. Hardlopen kan hij zeker wel, maar op de scorelijst van sport moet hij aan conditie en souplesse snel inboeten als het gaat om de duurloop. Onder de streep zijn de sportprestaties gelijk om als winnaar over de finishlijn te gaan.

een schietpoging van Herman Domhof. – Foto: Eveline Zuurbier

Herman Domhof loopt na de eerste doorkomst voorop, maar krijgt vier strafrondes van 95 meter aan zijn broek. Geen enkele pijl is raak. Joost Immink doet het beter: één misser. Bij de tweede doorkomst heeft de survivalatleet de opgelopen achterstand vrijwel ingehaald als hij naast zijn opponent, de boogschutter, neerstrijkt voor het schieten op de doelen. Dit keer gaat het beter, maar het is niet genoeg om de aansluiting te houden voor een eerste plek. Joost Immink voelt weliswaar druk. Hij weet dat wanneer Herman Domhof de benen neemt, hij zo langszij kan komen. De laatste schietronde gaat slecht. De Brabander Mark van Tiel schiet alle schijven omver en loopt onder de duellerende sportmaten door en wint de wedstrijd. Joost Immink klokt door een slechte score in de laatste ronde de vijfde tijd. Herman Domhof weet de schade te beperken en finisht als derde. Beide sporten kunnen van elkaar nog een hoop leren. “De run-archery is leuk voor hardlopers, triatleten en survivalatleten omdat het boogschieten een uitdagende extra dimensie geeft aan het hardlopen”, zegt Pascal Koolhof, die zaterdag live verslag deed van de wedstrijd.

De niet te missen doelen van de run-archerysport. – Foto: Eveline Zuurbier

“Ik ben voor deze wedstrijd gevraagd en ben die uitdaging aangegaan. De combinatie is uitdagend, maar ik doe het hoofdzakelijk voor de gezelligheid”, reageert Herman Domhof. Ook winnaar Mark van Tiel heeft het duidelijke verschil gezien tussen de getrainde hardlopers en getrainde schutters. “Ik kan in de wedstrijd goed kijken naar wat de ander naast me doet bij het schieten. Ik raak niet van de wijs als ik beter raak schiet dan de ander.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-07-01T07:39:55+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.