Verontruste agrariërs en Gelderse gedeputeerde om de tafel: ‘het was een openhartig gesprek’

ACHTERHOEK – Gedeputeerde Harold Zoet (landbouw en natuur) sprak op 15 februari tijdens een lunch met een aantal organisatoren (Boeren Samenwerking Achterhoek BSA) van het boerenprotest. Het was een open en persoonlijk gesprek waarin de zorgen van de agrariërs werden gedeeld. Gedeputeerde Zoet verzekerde hen nogmaals dat Gelderland zich volledig inzet voor een gezond perspectief voor de agrariërs.

In het gesprek kwamen twee specifieke Gelderse onderwerpen aan de orde: Gelderland gaat door met opstellen van plannen voor het Vitaal Platteland Gelderland zodat we in Gelderland ook zelf de regie kunnen houden en agrariërs niet in de knel komen door generieke maatregelen. Ook werd gesproken over de eisen die de provincie stelt aan pachters van provinciale gronden. Deze contracten zijn nu afgesloten, wel gaat de provincie kijken wat er op termijn mogelijk is.

Harold Zoet: “Het was een openhartig gesprek waarin veel is besproken. Het is goed dat we dit op een rustige manier zo konden voeren. Gelderland en boeren horen bij elkaar. Daarom zetten we ons in voor een toekomst waarin voedselzekerheid én een goed inkomen vanzelfsprekend zijn.”

Demonstratie

De agrariërs protesteerden op 1 februari door naar het provinciehuis op tractoren. In het provinciehuis vond die avond het gesprek plaats in aanwezigheid van de commissaris van de Koning en zo’n 150 agrariërs. Tijdens de avond liepen de emoties soms hoog op en er werd er een eisenpakket neergelegd. De gedeputeerde nodigde de organisatoren vervolgens uit om in een rustige sfeer nogmaals met elkaar om de tafel te gaan en dit te bespreken.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-02-16 12:50:27


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.